Ansat: Helt fint, at borgmester ikke vil kramme os

Pernille Halberg Salamon synes det er fint, at kommunalpolitikerne ikke krammer hende og de andre embedsmænd på jobbet. Hun fik dog et kram til sin reception. (Foto: Foto: Søren Hald / Hørsholm Kommune.)

Politikerne er vores arbejdsgivere, så det er naturligt, at vi giver hånd og ikke kram, siger kommunaldirektøren i nordsjællandske Hørsholm. Her har politikerne sat en stopper for kram.

Bør politikere og embedsmænd lade være med at kramme hinanden?

Det mener man i nordsjællandske Hørsholm, hvor byrådet har lavet en aftale om, at man ikke hilser på kommunaldirektøren eller andre embedsmænd med et kram.

Mens sagen har fået stor opmærksomhed i medier og på Facebook, tager embedsmændene det meget stille og roligt på rådhuset i Hørsholm.

- Det blev besluttet allerede i 2014, at her hilser politikere og administrationen på hinanden ved at give hånden i stedet for at kramme. Det er ikke noget nyt for os, der arbejder her. Det er den omgangsform og kultur, vi har kendt de sidste fire år, siger Pernille Halberg Salamon, der er kommunaldirektør og dermed den øverste embedsperson i kommunen.

Bestyrelsen i privat firma krammer heller ikke ansatte

Aftalen om ikke at kramme er blevet aktuel igen, fordi de nye medlemmer af kommunalbestyrelsen tiltrådte ved årsskiftet, og kommunalbestyrelsen på den baggrund har gennemgået de regler og aftaler, der findes.

Pernille Halberg Salamon selv er for nyligt tiltrådt som kommunaldirektør og har ikke arbejdet på kommunen før "ingen-kram-aftalen" blev indgået. Men hun synes, det er en god idé, og understreger, at der er et godt samarbejde og en fin omgangstone på rådhuset.

- Jeg synes, det er fint med noget klarhed, både så man selv ved, at det er sådan, vi hilser på hinanden, og så andre ikke er i tvivl om, at det her er en professionel relation på en arbejdsplads, siger hun og fortsætter:

- Bestyrelsen er jo arbejdsgiver for hele organisationen. Det svarer til, at bestyrelsen for et privat firma krammer de ansatte. Når man ser det i det lys, synes jeg, at det er naturligt at give hinanden hånden. Kram hører til i de relationer, man har i privatlivet, siger hun til Avisen.dk.

Fik et kram til receptionen

Hvad hvis folk også kender hinanden privat?

- Der tror jeg, det er vigtigt at skelne mellem, hvad der sker i folks private liv og på arbejdet. Medarbejderne bor jo i kommunen og har børn på skolerne og så videre. Men det her handler om, hvordan man hilser på hinanden, når man er på arbejde.

Der er dog undtagelser, hvor der godt kan falde et kram af. I forbindelse med højtider kan man godt give hinanden et kram på rådhuset, oplyser Pernille Halberg Salamon, og siger:

- Jeg er lige tiltrådt, og i den forbindelse var der en reception, og der fik jeg faktisk et kram. Men når man møder hinanden bagefter til et møde, giver man hånden.