Folkeafstemningen om EU-retsforbeholdet løber af stablen i morgen. Men er man forhindret i at nå til stemmeboksen den dag, har man haft mulighed for at sætte sit kryds på forhånd.
Det har skuespilleren og samfundsdebattøren Anne Marie Helger benyttet sig af, da hun får en travl torsdag med mange møder.
Og hun var ikke i tvivl om, hvor krydset skulle sættes. Det blev sat ved stemmesedlens nej-felt, fortæller hun.
- Jeg stemte nej, fordi jeg lyttede til mit hjerte og min mavefornemmelse. Jeg har et kompas indeni, som siger mig, om noget er rigtigt eller forkert, siger hun til Avisen.dk.
Bange for om et 'nej' hjælper DF
Anne Marie Helger har ikke været i tvivl om, at hun ville stemme nej. Men det har hele tiden naget hende, at Dansk Folkeparti (DF) også anbefaler et nej til, at Danmark skal opsige sit EU-retsforbehold.
Efter hun havde stemt, læste hun, at der var mulighed for, at DF kunne gå i regering, hvis det blev et nej.
Det har givet hende en dårlig smag i munden, forklarer hun.
- Jeg er rædselsslagen for, om jeg ved at stemme nej har været med til at skubbe DF tættere på regeringsmagten, siger hun og uddyber, hvorfor hun er nervøs for mere indflydelse til DF.
Læs også: Derfor stemmer Uffe Ellermann-Jensen ja
- Partiet er virkelig en trussel mod demokratiet, fordi de er med til at stemme så mange love igennem, som skaber et ragnarok for blandt andet kulturen, ældre, unge, indvandrere og handicappede. De taler på ingen måde den lille mand eller kvindes sag, som de ellers bryster sig af, siger hun.
Dansk Folkepartis partiformand Kristian Thulesen Dahl, afviser dog, at partiet vil gå i en Venstre-DF-regering, selvom det skulle ende med et nej i morgen.
Skæv dækning
Bortset fra Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance håber de øvrige partier på Christiansborg, at danskerne vil stemme ja.
Den store tilslutning til et ja har påvirket, hvilke oplysninger der er kommet frem under valgkampen, mener Anne Marie Helger.
- Befolkningen er overhovedet ikke klædt på til at stemme. Politikernes informationerne om EU-retsforbeholdet har været noget plidder-pladder. Og medierne har hovedsageligt dækket ja-sigernes argumenter, siger hun.
Politikernes måde at oplyse om folkeafstemningen på, har styrket Anne Marie Helgers politikerlede, påpeger hun.
- Det er som om, det er givet grønt lys til, at moderne blåsorte politiker gerne må lyve. Så det gør de rask væk. De bilder os alle mulige ting ind om, hvor sikkert og trygt det er at skille sig af med vores retsforbehold, siger hun.
"Et 'ja' hænger vi på"
Hvis man er i tvivl, bør man stemme nej, mener Anne Marie Helger.
- Et ja, det hænger vi på for altid, siger hun.
Læs også: Hvad vil Flemming 'Lunte' Jensen stemme?
Alternativt kan man også stemme blankt, hvis man er i tvivl, foreslår hun.
- Så viser man, at regeringen slet ikke har informeret os godt nok om afstemningen. EU-retsforbehold er i sig selv et meget diffust begreb, og på stemmesedlen er der ikke engang formuleret et spørgsmål. Det er noget sjusk og ikke godt nok, siger hun.
Utryg ved mere magt til EU
Når Anne Marie Helger har stemt nej, bunder det også i en grundlæggende skepsis mod EU.
Som institution er EU alt for uigennemtrængelig og bureaukratisk, mener skuespilleren:
- Vi skal beholde vores forbehold, for jeg stoler ikke på de meget højredrejede kræfter, der har fået så stor magt i hele Europa.