Afslører barsk hverdag for patienter: Her er de groteske eksempler

- Der er sket fejl, der ikke må ske, erkender overlæge. (Foto: Foto: Lars Helsinghof Bæk/Scanpix/Arkiv )

Tilsynsrapporter fra Arbejdstilsynet afslører grelle tilfælde af svigt fejlbehandling af patienter på landets hospitaler.

Manglende pleje og fejlbehandlinger præger landets hospitaler, fordi læger og sygeplejersker har for travlt. 

Rapporter fra Arbejdstilsynet afslører blandt andet, at patienterne på en ortopædkirurgisk afdeling risikerer blodpropper, fordi sygeplejerskerne ikke har tid til at vende dem regelmæssigt i sengen. 

På en hjertemedicinsk afdeling bliver patienterne ikke vasket eller får skriftet beskidt tøj og sengetøj. 

Og på en mave-tarm-kirurgisk afdeling besvimer en mandlig patient flere gange og må overflyttes til akutafdelingen, da personlet ikke har holdt godt nok øje med hans væskeindtag. 

Avisen.dk og Ugebrevet A4 har gennemgået Arbejdstilsynets tilsynsrapporter fra landets hospitaler fra januar 2016 til september 2017, der synliggør alvorlige konsekvenser for patienterne, når de ansatte har travlt. 

Røntgen-billede set otte dage for sent 

Tidligere på året viste et tilsyn på onkologisk afdeling ved Regionshospitalet Herning, der behandler kræftpatienter, at lægerne på grund af travlhed og mange afbrydelser i arbejdet 'glemmer observationer og informationer fra patientsamtaler,' og at der dagligt sker 'mindre utilsigtede hændelser' som fejlmedicinering og manglende opfølgninger på ordinationer.

Det fremgår af Arbejdstilsynets tilsynsrapport. Her kan man også læse om en hændelse på samme afdeling, hvor et røntgen-billede blev set otte dage for sent. Det viste sig, at patienten havde tarmslyng, som er en alvorlig og smertefuld tilstand, der kræver akut behandling.

Arbejdstilsynet gav afdelingen i tilbage et påbud om at sikre, at stor arbejdsmængde og tidspres ikke går ud over medarbejdernes sundhed og sikkerhed. 

Ledende overlæge på afdelingen Hanne Linnet erkender, at 'der er sket fejl, der ikke må ske', men fortæller, at der siden blevet ansat tre nye læger, og travlheden er ved at være under kontrol.