Afgørelsens time nærmer sig: Nu skal Uber-chauffører for Højesteret

(Foto: Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix/arkiv)

Fredag behandler Højesteret sagen om, hvorvidt fire Uber-chauffører er skyldige i ulovlig taxikørsel. Sagen kan koste de tiltalte flere hundrede tusinde kroner i bøder og åbne for en lavine af sager mod tidligere Uber-chauffører.

Landets højeste domstol skal nu tage stilling til, om der var tale om ulovlig piratkørsel, da fire danske chauffører kørte tusindvis af ture for den amerikanske transport-app Uber. 

Både By-og Landsretten har tidligere kendt de fire mænd skyldige, og idømt dem bøder på næsten 700.000 kroner for overtrædelse af taxilovgivningen. Fredag behandler Højesteret sagen.

Dømmes de fire mænd i Højesteret, kan det bane vej for lignende bødesager mod over 1.500 tidligere Uber-chauffører.

I Dansk Taxi Råd betragter man derfor sagen mod de tidligere chauffører som "yderst vigtig". 

- Vi håber og forventer, at Højesteret når frem til samme konklusion, som By- og Landsretten også har gjort. Nemlig at Uber-chaufførernes kørsel i Danmark var ulovlig, og skal straffes derefter, siger Trine Wollenberg, direktør i Dansk Taxi Råd, til Avisen.dk. 

Uber vil tilbage 

Efter lang tids hårde sammenstød med taxibranchen og fagforeninger trak Uber sig i april 2016 ud af Danmark.

Tjenesten har dog så sent som i maj måned i år luftet tanker om at vende tilbage til det danske marked. 

- Vi arbejder på at komme tilbage til Danmark. Men når det sker, skal det ske på den rigtige måde. Det bliver en anden model denne gang, sagde Ubers netop afgåede talsperson Kristian Agerbo dengang til Berlingske.

Ifølge Kristian Agerbo vil Uber have større fokus på at vise, at selskabet kan overholde danske skatte- og arbejdsmarkedsregler.

Skattesnyd og socialt bedrageri

Netop skattebetalingen er et punkt, hvor Ubers chauffører tidligere har haltet voldsomt efter. 

Ifølge en redegørelse fra Skat havde kun 3 ud af næsten 1.200 Uber-chauffører betalt den skat de skulle i 2014 og 2015. 

Det kostede Uber-chaufførerne et ekstra skattesmæk på i alt 11,3 mio. kr. 

I den forbindelse sagde skatteminister Karsten Lauritzen (V), at Uber skulle "skamme sig over" ikke at have gjort mere for at sikre, at deres chauffører svarede korrekt skat. 

Uber i skudlinjen

Hvis Højesteret vælger at dømme de fire tidligere chauffører, er forhåbningen hos Dansk Taxi Råd, at det vil føre til en straffesag mod firmaet bag kørslen, Uber Danmark. 

- Anklagemyndigheden har tidligere tilkendegivet, at de vil gå direkte efter Uber, og det håber vi, at de gør alvor af. Vi mener, at Uber har ført chaufførerne bag lyset, og det er kun rimeligt, at de også bliver straffet for deres medvirken til den ulovlige taxikørsel, siger Trine Wollenberg. 

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra de fire Uber-chaufførers advokat inden deadline.