Afghanistan: Vi har ikke sagt ja til at løslade Taliban-fanger

Krav om løsladelse af fanger kan ikke være en forudsætning for samtaler med Taliban, mener afghansk præsident.

Afghanistan har ikke indvilget i at løslade op mod 5000 Taliban-fanger.

Det slår den afghanske præsident, Ashraf Ghani, fast, efter at USA og Taliban-bevægelsen lørdag underskrev en fredsaftale.

Aftalen kan potentielt sætte en stopper for 18 års krig i Afghanistan.

I aftalen står blandt andet, at begge lande forpligter sig til hurtigst muligt at løslade krigsfanger og politiske fanger. Det skal være med til at opbygge tillid mellem parterne.

Op mod 5000 Taliban-fanger bliver ifølge aftalen løsladt senest 10. marts. Det samme vil 1000 personer, der er taget til fange af Taliban, fremgår det.

Men Taliban-kravet om at få løsladt fanger fra afghanske fængsler kan ikke være en forudsætning for at indlede samtaler med bevægelsen, mener Ghani.

Foruden den gensidige aftale om at frigive fanger er USA gået med til at arbejde for at trække alle sine soldater ud af Afghanistan "inden for 14 måneder".

Der er godt 13.000 amerikanske soldater i Afghanistan. De skal ifølge aftalen reduceres til 8600 soldater i løbet af 135 dage regnet fra lørdag.

Også USA's partnere vil trække alle deres styrker hjem fra de tilbageværende baser, står der. Det vil i så fald betyde, at også de godt 150 danske soldater i landet skal være ude inden udgangen af april næste år.

/ritzau/Reuters

/ritzau/Reuters