Der er behov for, at kommunerne bruger værdighed som et pejlemærke i ældreplejen i stedet for at tænke i kroner og øre.
Sådan lyder reaktionen fra Ældre Sagen på baggrund af en rundspørge fra Politiken Research og fagforeningen FOA, der viser, at plejehjemsbeboere hyppigt går med våde bleer for længe.
- Det her er et kæmpestort, rødt advarselstegn til politikerne, der viser, at hele ældreområdet er forsømt, siger underdirektør i Ældre Sagen Michael Teit Nielsen.
- Selv et barn kan forstå, at det er uværdigt at sidde med en våd ble, understreger han.
Ifølge Politiken svarer mere end hver tredje adspurgte medarbejder på et plejehjem, at det sker dagligt eller én til flere gange om ugen, at ældre går for længe med en våd ble.
En tredjedel oplever det samme, når det kommer til at hjælpe beboere med at komme på toilettet, men hvor der i stedet må henvises til at bruge en ble.
Michael Teit Nielsen betegner den såkaldte værdighedsmilliard, der er blevet afsat på næste års finanslov, som "en økonomisk gulerod" for kommunerne.
- Men det vigtigste bliver, at kommunerne nu skal forklare og forsvare, hvordan de vil levere en værdig omsorg, siger han med henvisning til, kommunerne hver især skal formulere en værdighedspolitik for at få del i pengene.
Ældre Sagen peger især på normeringen som et af de punkter, hvor pengene skal bruges til forbedringer.
- Personalenormeringen er et af de steder, hvor der er brug for at fokusere, siger han.
Michael Teit Nielsen bakkes op af KL, der ligeledes peger på behovet for flere hænder.
- Jeg synes, det er beskæmmende, at der stadig bliver skrevet historier om våde bleer. Jeg håber derfor meget, de enkelte kommuner vil prioritere nogle flere hænder, siger næstformanden i Social- og Sundhedsudvalget i KL, Anne Møllegaard Mortensen (DF).
1400 plejehjemsansatte har deltaget i rundspørgen.
/ritzau/