Abe-selfie udløser mudderkast: Se hvorfor

Krimi
Henter afspiller ...
/ritzau/

Hvem ejer rettighederne til et billede, når det er en abe, der trykker på udløseren?

Et billede af en smilende abe er blevet midtpunkt i en strid om rettigheder og copyright, fordi det er aben selv, der har taget billedet.

Den engelske naturfotograf David Slater var i Indonesien i 2011, hvor han lod en nysgerrig makak-abe leje med kameraet. Det endte altså i et såkaldt 'abe-selfie,' som David Slater mener, han har rettighederne til. Men det mener folkene bag hjemmesiden Wikipedia ikke. De bruger nemlig billedet uden at betale Slater, fordi de mener, at han ikke kan have rettighederne til et selfie, som en abe selv har taget.

'Jeg har allerede talt med Wikipedia over internettet. De har aldrig kontaktet mig for at finde ud af fakta. Problemet er, at de går ud fra avisartikler, der er blevet pudset til af forskellige aviser, opfundne citater som jeg skulle have sagt, og det er deres bevis. Er det sådan, Wikipedia opererer på alle deres andre sider? Skal vi overhovedet tro på noget, de siger? De er ikke sandhedens forvaltere i mine øjne længe,' udtaler David Slater, naturfotograf, England.

Men Wikipedia nægter at fjerne billedet fra hjemmesiden, fordi det var aben selv, der trykkede på udløseren tilbage i 2011. Og man kan ikke betale for rettighederne til en abe.

'Vi snakker om copyright-lovgivning. Loven er helt klar på det område. Kun mennesker kan have copyright, det kan dyr ikke. Og selv om Hr. Slater havde sit kamera, og han var i Indonesien, så var det aben, der tog fotografiet, og så er det en sag om offentlig ejendom,' lyder udtalelsen fra Katherine Maher, talskvinde for Wikipedia.

David Slater mener selv, at han er gået glip af titusindvis af dollar i indtægt på grund af Wikipedia.