Administration 

Dansk nazist i kz-lejr: Jøderne vrøvler

(Foto: Foto: Avisen.dk)

Nazisten Daniel Carlsen tror ikke på, at Hitler gassede jøder under Anden Verdenskrigen. Jøden Zygmunt Gross overlevede kz-lejren Birkenau. Nyhedsavisen lod de to møde hinanden i kz-lejren.

Han rækker sin store, rynkede hånd frem mod Daniel Carlsen. Jøden Zygmunt Gross smiler høfligt til den 18-årige dansker, der skal følge ham til kz-lejren Auschwitz i Polen. Men hånden får lov til at dingle urørt i luften.

»Jeg tror, det er fint bare at sige hej,« siger Daniel Carlsen, mens han lægger armene over kors.

Daniel Carlsen fra Århus er erklæret nazist og ønsker ikke at anerkende Zygmunt Gross' tilstedeværelse ved at give ham hånden. Sådan forklarer han det senere. Alligevel har han sagt ja til at drage til kz-lejren Birkenau ved Auschwitz sammen med den 84-årige mand, der sad i lejren i august 1944.

Han har sagt ja til at høre øjenvidnets beretning. Ikke fordi han tror, at det vil ændre hans holdning. Men fordi han gerne vil lytte. Og stille kritiske spørgsmål. I nazistens kuffert ligger der adskillige hæfter og rapporter, der afviser, at jødedrabene har fundet sted. Dem ser han frem til at præsentere for sin rejsemakker.

Op gennem skorstenen

Da Zygmunt Gross ankom til Birkenau den 3. august 1944, var han svimmel og syg af tørst. Han var en polsk, ung mand på 20 år, der allerede havde oplevet krigens rædsler i tre forskellige fangelejre. Togvognen, der havde bragt ham til lejren, var fyldt med lig, og på rampen blev de overlevende delt i to grupper. Som kvæg, husker han det.

Sollyset brændte i hans øjne, der var vant til mørket i vognen. Da han kunne fokusere, så han endeløse rækker af barakker. Bagerst stod skorstenene, hvor røgen væltede op. En mærkelig lugt hang tungt over hele lejren.

»I skal alle sammen op gennem skorstenen,« sagde kommandanten.

Gross og hans gruppe blev eskorteret ned langs barakkerne af træ. Ud for en bygning med en stor, rød skorsten fik de besked på at standse.

»Nu skal I have brusebad,« lød ordren, og gruppen blev ledt ind i et hvidkalket, flisebelagt rum.

Gross var så tørstig, at han gik tværs gennem folkemængden, der var ved at klæde sig af. Han gik ind på et lille wc, hvor han drak af vandet, indtil hans mave var helt opspilet.

Da han kom tilbage til omklædningsrummet, var alle fangerne væk.

Han så dem aldrig igen.

Kort efter kom den næste gruppe fra togtransporten. En efter en fik fangerne tatoveret deres nummer på armen. Zygmunt Gross fik sit nummer på venstre underarm. A 18080. Det erstattede hans navn.

Lig blev brændt

Pigtråden rejser sig over hovedet på Zygmunt Gross, da han idag går ind i kz-lejren. Et sted pipper en enkelt fugl. Ellers er der stille. Det første, Zygmunt Gross gør, da han ankommer til Birkenau sammen med nazisten, er at købe vand. Mindet om de ulidelige dage i togvognen gør ham altid tør i halsen, siger han.

Sammen går de to hen mod den barak, som var jødens hjem i de cirka to uger, han opholdt sig i Birkenau. Han forklarer til Daniel Carlsen, at fordi han var maler, så kunne han bruges. Derfor blev han ikke udryddet straks. Den 18-årige ser skeptisk på ham.

»Hvad skete der, når fanger blev slået ihjel,«? spørger Daniel Carlsen, mens han peger med sit lille videokamera.

»De blev brændt,« svarer den gamle mand.

»Har du set det,«? spørger han igen.

»Nej, Ikke direkte,« svarer Zygmunt Gross.

»Var du nogensinde inde i bygningen«?

»Nej. Bygningen eksisterede kun for dem, der kom ind. Vi vidste det, fordi det gik fra mund til mund fra fanger, der betjente gaskammeret,« svarer Zygmunt Gross.

»Jamen, hvordan kan du være 100 procent sikker,« bliver Daniel Carlsen ved.

»Altså når man har været her, så ved man, at der var bad og krematorium,« svarer Zygmunt Gross.

Hagekors og negere

Daniel Carlsen bryder sig ikke om at blive kaldt nazist. Men han siger til alle, der vil høre på det, at han er medlem af den danske nationalsocialistiske bevægelse DNSB. I kælderen på hans værelse i Århus hænger et hagekort ved siden af Dannebrog. Hans familie forstår ikke, at han går ind for racerenhed og deler løbesedler ud om nazistbevægelsen i Århus. I hjemmet har hans mor bedt ham om at fjerne hagekorset.

Men Daniel Carlsen står vagt om de nationalsocialistiske værdier. Racerne bør ikke blande sig, og negerne skal bo i deres land, ligesom jøderne skal bo i deres, siger han. Men ingen skal slås ihjel med mindre der udbryder krig. Selv ofrer han gerne sit liv for Danmark, siger han.

Kamre uden gas

Den 18-årige filmer ruinerne af gaskammeret og krematoriet. Han føler sig langt fra overbevist af øjenvidnets fortælling. I en af de rapporter, han har læst, konkluderer en amerikansk ingeniør, at de rum, der bliver omtalt som gaskamre, ikke kan have slået folk ihjel. De er for utætte, og der mangler både cirkulation og varme, for at gassen kan virke. Rapporten er troværdig i Daniel Carlsens øjne.

Han tror ikke, at Zygmunt Gross lyver. Men han regner med, at jøden fortæller de historier videre, som han selv har fået fortalt. Historier om henrettelser med gas, der aldrig har fundet sted.

I en lejr, der er så stor som Auschwitz-Birkenau, må der nødvendigvis dø folk af naturlige årsager. Derfor må der også nødvendigvis findes krematorier. Mens Daniel Carlsen går rundt, vokser sikkerheden i ham: Han tror ikke på, at Hitler brugte de rum, han går rundt i, til at slå millioner af jøder ihjel. Historien er blevet forfalsket.

Fire millioner døde

Mellem de to krematorier er bygget en mindeplads for enden af togsporene.

»Lad for evigt dette sted være en advarsel til menneskeheden, hvor nazisterne myrdede omkring halvanden million mænd, kvinder og børn,« står der på flere sprog.

Daniel Carlsen tager et stykke papir op af lommen, som han viser Zygmunt Gross. Det beskriver, at pladerne i 1991 blev skiftet ud, så dødstallet blev ændret fra fire millioner døde til halvanden million. Nederst står, at det dokumenterede dødstal er 83.000. Zygmunt Gross ser længe på papiret.

»Det er noget svineri. Det er forkert,« siger han undrende. Ikke vred. Men overrasket.

»Krematoriet har taget massevis af liv. Hundredevis af transporter endte her,« fortsætter han.

Din forbandede jøde

Under nogle store egetræer, sætter den 84-årige sig på ruinerne af endnu et krematorium. Han har ondt i ryggen og siger, at han har brug for en pause. I nat drømte han om lejrkommandanten, der pegede på ham og sagde:

»Hvorfor er du kommet her, din forbandede jøde«?

Minderne om krigens rædsler forfølger ham. Altid. Hele hans familie blev dræbt af tyskerne, så da han endelig blev fri, kom han ud til ingenting. Dengang ønskede han at dø, og i mange år kunne han ikke forstå, hvorfor han skulle overleve, mens alle andre døde. Gennem mange år har han rejst med norske skolebørn til kz-lejren og fortalt dem om sine oplevelser. De har altid troet på ham. Men Daniel Carlsen lader sig ikke imponere.

Jøden vrøvler

Når den unge nazist ser på fotografierne i kz-lejren af udhungrede lig i store bunker, så stiller han spørgsmålstegn ved, hvad billederne viser.

»Jeg ved ikke, hvad det er. Nogle vil nok have mig til at tro, at det er gassede jøder. Men jeg kan ikke se, hvor det er taget. Er det i ligkælderen, som nogle kalder gaskammeret,« spørger han og gentager, at det dokumenterede dødstal er 83.000 personer.

Mens han går langs togskinnerne med Zygmunt Gross bag sig, når han til den konklusion, at de oplevelser, som jøden siger, at han har haft, det er sådan, som han har opfattet tingene. Senere siger han, at han har ondt at Zygmunt Gross, fordi han fortæller historien, som han gør.

»I mine ører, så vrøvler han bare. For eksempel sagde han, at han var 100 procent sikker på, at der var jøder, som blev gasset her. Men når jeg gik ham på klingen, så var det jo noget, han havde hørt,« siger han og tilføjer:

»Jeg er blevet overbevist om, at det her bliver brugt til at smadre en nationalsocialistisk fremtid«.

Dumme kan ikke lære

Porten ved indgangen til Birkenau lukker atter Zygmunt Gross ud, så han kan lægge lejren og togskinnerne ved endestationen bag sig.

Det gør ham ikke ked af det eller vred, at en ung, dansk nazist stiller spørgsmålstegn ved gasningen af millioner af jøder.

»På polsk har vi et ordsprog, der hedder, at dumme mennesker, kan man ikke lære noget. Måske bliver han klogere. Jeg kan ikke lære ham det. Det kan ingen,« siger han.

Daniel Carlsen har aftalt, at han bliver hentet af en kammerat fra den nazistiske bevægelse i lufthavnen. Han har ikke lyst til at gøre rede for, hvad han tror, der er sket i lejren i stedet for gasningerne.

»Jeg vil ikke begive mig ud i gætterier. Dem har vi nok af,« siger han.

I Kastrup Lufthavn tager nazisten og jøden afsked med hinanden. Daniel Carlsen vil stadig ikke give hånd.

faktaboks

Daniel Carlsen.

Er 18 år gammel og bor hos sine forældre i Århus.

Hans interesse for DNSB er opstået af sig selv, siger han, fordi han hele tiden har følt, at de fremmede ikke hører til i Danmark.

Til dagligt går han på gymnasiet i Århus.

På hans værelse i kælderen hænger det nazistiske flag, som han mener repræsenterer et positivt livssyn om, at racerne ikke skal uddø.

Zygmunt Gross

Den polske jøde blev født i 1924.

Alle familiemedlemmer blev dræbt af tyskerne, mens Polen var besat.

Deltog i dødsmarchen, da tyskerne rømmede lejrene.

Flygtede fra fangelejren Blechhammer, da russerne angreb.

Kom til Danmark i 1969, fordi han blev gjort statsløs under kommunismen.

Bogen: 'En overlevende, der ikke kan glemme' handler om hans liv.

Fangelejren Auschwitz

I april 1940 begyndte byggeriet af lejrkomplekset Auschwitz.

I maj 1940 kom de første fanger til stamlejren, der blev kaldt Auschwitz I.

I begyndelsen var lejren en koncentrationslejer, men den udviklede sig til en udryddelseslejr.

Cirka to kilometer væk fra stamlejren blev Auschwitz II opført, som blev kaldt Birkenau.

Historikere mener, at cirka 1,1 millioner ofre omkom i lejren.Sovjetiske tropper befriede lejren den 27. januar 1945.

I dag er Auschwitch/Birkenau et museum.

Kilde: www.folkedrab.dk

flammer i bygning
Krimi

Etageejendom i flammer: Beboere evakueret

et væltet stillads ved bygning
Nyheder

Børsen: Store maskiner skal klippe stillads væk

cannabisplanter på en mark
Sundhed

Forskere: Vi aner ikke, om medicinsk cannabis virker mod kræft

en bil i fuld fart
Krimi

Næsten 3.000 biler beslaglagt på grund af vanvidskørsel

et brød
Nyheder

Kan ikke finde bageren
- må stoppe produktion

børsen og væltede mure
Nyheder

Ydermure er væltet i den udbrændte del af Børsen

en væg med stor reklame
Krimi

Reklamefirma
accepterer millionbøde

kvinde poserer
Kendte

Jannie Ree: Mødte

min afdøde far 

kvinde holder om lig
Nyheder

Her er verdens bedste

pressefoto

skolepatrulje i aktion
Nyheder

9000 helte skal hyldes

mand med hat poserer
Kendte

Slut med dans:

Silas Holst stopper

folk går på stranden i beskyttelsesdragter
Sundhed

Fugleinfluenza hos

mennesker:

Enorm bekymring 

politifolk går med kasser
Krimi

Stor aktion:

Seks anholdt 

røg fra brændende bygning
Nyheder

Børsen-brand kan

føre til straffesag

røg fra skorstene
Nyheder

Lukker og nedlægger

1200 job

fortidsdyr på strand
Helt vildt

11-årig pige gør

vildt fund på strand 

Nyheder

Knud Enggaard er død

plæneklipper
Livsstil

Vild søgning efter 
plæneklippere

mand kigger til siden
Kongelige

Efter kræftnyhed:

Prins William vender

tilbage til arbejdet

facade på bank
Nyheder

Tjente ti milliarder

brandfolk i aktion
Nyheder

Brandfolk bliver på

Børsen

Romario på banen
Sport

Gør comeback

som 58-årig: Vil

spille med sønnen

Røg over København
Nyheder

Regeringen vil se

på brandreglerne

Märtha Louise og Durek Verrett hånd i hånd
Kongelige

Prinsesse raser:

De lyver om min

forlovede

En politibil på gerningsstedet
Krimi

Politiet undersøger

mistænkeligt dødsfald

Enden af en ambulance
Krimi

Teenager dræbt - ramt

af bil på landevej

Parret på den røde løber
Kendte

Skuespillerpar

fødte hjemme

Nærbillede af Sussi
Kendte

Sussi skal

i retten

Nyheder

Børsen indefra:

Omfattende

ødelæggelser

Politibil med udrykning
Krimi

Kidnappet og truet

til at stryge gæld

for 30 millioner

Fredensborg Slot med gardere foran
Kongelige

Nu overtager

Mary og Frederik

Bagenden af en politibil.
Krimi

15-årig dreng taget med

to pistoler i København

Flasker med salmiakspiritus på en hylde
Krimi

Kvinde brugte

salmiakspiritus:

Ville dræbe far

Portræt af Lasse Rimmer.
Kendte

Lasse Rimmer taler ud

om enorm skattegæld

Christopher Læssø og hans kæreste.
Kendte

TV-vært er blevet

far igen

Nyheder

Brian Mikkelsen får overrakt uskadt top af dragespir

Prins Joachim med familien i gallatøj
Kongelige

Joachim og Marie:

Vi var ikke glade

Kvinder viser medalje frem
Sport

Forventer fem danske OL-guldmedaljer

Nyheder

Ørkenbyen Dubai drukner i regn

Vindmøller
Nyheder

Verdens største vindmølle til Thyborøn

Nyheder

Tidligere TV 2-profil stopper 

Smadret bil efter ulykke
Krimi

Dødsulykke:

Landevej spærret

TikTok app på mobiltelefon
Nyheder

Unge frygter at blive voldtaget den 24. april

Kvinde på talerstol
Sport

Republikaner opfordrer amerikanerne til at bevæbne sig før valg

billede af politibil
Krimi

Million-kup på parkeringsplads

et stykke sushi mellem to spisepinde
Nyheder

Sushi-restaurant konkurs

en mand møder pressen
Nyheder

Nye Borgerlige
fortsætter som parti

en nonne med foldede hænder
Helt vildt

Nonne efterlod død

veninde i kuffert

en bygning set fra vejen
Nyheder

Dansk bilfirma
er gået konkurs

et luftfoto
Nyheder

Udgravning til Femern-tunnel er færdig

en mand der går
Kendte

Jes Dorph:
- Jeg var bange

en politiafspærring
Krimi

Ung mand dræbt af gravemaskine

en alvorlig mand
Nyheder

Dansk Erhverv: Det skal der ske med Børsen

en bygning i brand
Nyheder

Børsen-brand:

- Vi er over 1 mia. kr.

Mand og kvinde
Kendte

Badehotellet: Holdt det

hemmeligt for mor og far

portræt mand
Kongelige

Nu reagerer kongen

flere mennesker på trappe
Nyheder

Børsen-brand: Margrethe nedtoner fødselsdag

lottokupon
Nyheder

I aften kan du vinde

621.000.000 kroner

røg og flammer
Nyheder

Christiansborg evakueres 

flammer og røg
Krimi

Lige nu:

Flammerne hærger Børsen 

røg og ild fra bygning
Krimi

Video: Flammerne raser

Tre personer i Folketinget
Debat

Michael Dyrby: Mette på vej ud, Alex på vej ind - men Lars bestemmer

Krimi

Tiltale: 54-årig strangulerede og stak Hanne With

stor bygning - Børsen
Nyheder

FAKTA: En af Københavns ældste bygninger

portræt mand
Nyheder

Jes Dorph:

Skal vidne i dag

mennesker på balkon
Nyheder

Fødselsdag

bag lukkede døre

Nyheder

Vil have 3,9 milliarder

Indgang til Retten i Svendborg
Krimi

Dømt for organiserede bedragerier mod ældre

Nyheder

Våbenansvarlig på Baldwin-film skal i fængsel

Missiler på nattehimmel
Nyheder

Aktieinvestorer tror ikke situationen i Mellemøsten  eskalerer

Nina Agdal og Logan Paul
Kendte

Dansk supermodel er gravid

Smadrede biler og motorcykel
Nyheder

Alvorlig ulykke lukker hovedvej

Danser omfavnes
Kendte

Dansk stjerne indstiller karrieren

Nyheder

Der er to kandidater til formandsposten i Nye Borgerlige

Prinsesse Benedikte portræt
Kongelige

Benedikte fylder 80:

Sådan skal hun fejres

angreb på præst i kirke
Nyheder

Nyt knivangreb i Sydney:

Fire personer stukket ned

i kirke

Retten i Glostrup
Krimi

Tændstikker på sidevej

ledte til mistænkt

danmark set fra rummet
Helt vildt

Begejstret NASA-forsker: 
Fantastiske billeder af 
Danmark

kvinde smiler
Nyheder

Milliardær-datter dræbt