Af Rikke Berg,
Børnenes hovedpuder behøver ikke at blive gennemblødt af stille tårer af hjemve og savn, når de er på koloni med børnehaven eller på ferie hos mormor. For hjemve kan forebygges, hvis blot ungerne bliver forberedt ordentlig på at skulle undvære mor og far, mener flere eksperter.
»Det gælder om at gå i dialog med barnet forud for adskillelsen. At finde ud af, hvad barnet er bange for,« siger psykoterapeut og sundhedsplejerske Benedikte Hertel.
Ifølge hende sætter børns livlige fantasi nemlig gang i forestillinger om, at barnet aldrig kommer hjem igen eller at der sker noget med dets mor og far, mens barnet er væk. Og så gælder det om at give disse forestillinger modspil og finde ud af, hvad der så kan gøre barnet trygt, mener Benedikte Hertel.
»Måske er det en bamse, et fotografi eller nødplan om afhentning, der skal til, for at barnet godt tør være væk fra mor og far,« siger hun.
Helt normalt
Omkring ni ud af ti børn føler en eller anden grad af hjemve, når de er hjemmefra. Det viser en undersøgelse af to anerkendte amerikanske psykologer. Men undersøgelsen fastslår også, at der kan gøres meget for at dæmpe eller ligefrem undgå hjemve.
»I mere end 100 år er børn på koloni og lejrskole bare blevet klappet medfølende på ryggen og holdt travlt beskæftigede i håbet om, at det ville få hjemveen til at gå væk. Men vores undersøgelse viser, at det er både sundere og mere effektivt at tænke i forebyggelse,« siger den ene af psykologerne, Christopher Thurber, fra det amerikanske universitet i Michigan.
Hvis blot børnene får den rigtige hjælp fra forældre, bedsteforældre og pædagoger, behøver hjemve ikke være en uundgåelig del af barndommen, mener han.
Ifølge ham gælder det om, at forældrene på forhånd taler med deres børn om, at de snart skal være væk fra hinanden, hvor længe og hvad det indebærer. Og det uanset om det drejer sig om en enkelt overnatning væk fra mor eller far eller flere.
Forældrene skal desuden forklare deres små poder, at det er helt almindeligt og helt i orden at føle hjemve.
I institutionen Børnehaven ved Statens Seruminstitut har pædagoger i over 30 år uden problemer været på koloni med børnene i hele 12 dage.
»Vi er meget opmærksomme på, at børn let får hjemve. Så vi inddrager blandt andet børnene i planlægningen af kolonien, for eksempel i hvad vi skal spise. På den måde bliver de forberedt på og trygge ved, hvad der skal ske,« siger souschef Peter Jespersen.
På selve kolonien gælder det så, ifølge ham, om at give børnene en masse omsorg, snakke meget med dem og sørge for ro og rytme i hverdagen.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.