Er man på jagt efter en lejebolig, så kan det være en god idé at undersøge markedet grundigt, ikke blot for at finde den flotteste bolig, men også for at finde en god udlejer. Der kan nemlig være stor forskel på udlejere, og det kan have direkte betydning din dagligdag i boligen, og dermed også hvorvidt du føler dig tilpas eller ej.
Der findes desværre udlejere derude, som ikke har meget tilovers for deres lejeres velvære, og dermed kun tænker på bundlinjen. Disse udlejere findes der heldigvis ikke mange af, men de findes vel og mærket, og man skal kende til sine rettigheder hos disse, ellers kan det hurtigt bliver dyrt.
Ikke nok med at det kan blive dyrt, men det er også mentalt drænene at skulle tage alle små økonomiske kampe op med sin udlejer, blot fordi han er nærig.
Af ovenstående grunde, giver vi dig nedenstående 3 gode råd til stille dig bedre som lejer overfor udlejer.
Private udlejere vs. Boligselskaber
Private udlejere som kun har en enkelt eller meget få ejendomme, er som regel mere tilbøjelige til at fifle med regningen ved fraflytning end rigtige ejendomsselskaber, eftersom ejendomsselskaber har decideret procedurer, og som regel forsøger at overholde regler og opretholde et etisk ansvar.
Private udlejere forsøger ofte at trække så meget fra dit depositum som muligt, netop fordi det fylder mere på deres bundlinje, end det ville gøre på et stort ejendomsselskab.
Det er altså ikke helt lige meget om du vælger at placerer din seng under taget hos en privat udlejer eller et ejendomsselskab, og du bør man så vidt som muligt forsøge at finde din kommende lejlighed hos et ejendomsselskab, som altså har mange flere boliger til leje, og dermed også bygget en professionel virksomhed op omkring disse.
Lav en grundig indflytningsrapport
En grundig indflytningsrapport er dit bedste våben når du skal fraflytte din lejlighed igen, og du står med en udlejer der opkræver et urimeligt beløb for istandsættelse.
Har du været grundigt i at rapportere dig fejl og mangler, og yderligere taget billeder heraf ved indflytning, så er du som regel godt stillet overfor en udlejer, der kræver godtgørelse for istandsættelse af noget du ikke mener, at du selv har forvoldt.
Du har generelt 14 dage fra at du er flyttet ind, til at indberette fejl og mangler til udlejer. Her er det som nævnt en meget god idé at tage billeder heraf, og beskrive detaljeret hvad der er er i vejen/ødelagt eller slidt. Gør du dette, så er har du klart du store chance for at lykkedes med indsigelse mod en urimelig udlejer.
Betal aldrig istandsættelseskrav hvis uenig
I forbindelse med ovenstående tip, om at lave en grundig indflytningsrapport, så skal du aldrig betale en regning hvis du er uenig. Du har nemlig en række muligheder, hvis du mener at summen er alt for høj.
Du skal først og fremmest påpege overfor udlejer at du er uenig, og også i hvilket tiltag du er uenig med samt hvorfor. Er udlejer ikke til at snakke med, så kan du forsøge at hente rådgivning hos diverse foreninger eller virksomheder som f.eks. Digura. Disse har vist sig de senere år at være utrolige behjælpelige med, at rådgive lejere der står overfor urimelige istandsættelseskrav.