Mænd læser ikke vejledning til medicin

Små 40 procent af danskerne læser sjældent eller aldrig den indlægsseddel, der følger med deres håndkøbsmedicin. Det er dumt, mener overlæge fra Sundhedsstyrelsen (Foto: Foto: NIELS HOUGAARD/POLFOTO)

Halvdelen af de danske mænd læser ikke indlægssedlen til håndkøbsmedicin, men det er dumt og risikofyldt, mener ekspert.

Indlægssedlen til medicin kan være lang og overdrevet grundig, og hvor vigtigt er det egentlig at få læst, når det bare drejer sig om håndkøbsmedicin, der kan købes i brugsen uden recept?

Sådan tænker en stor del af den danske befolkning, hvis man skal tro en undersøgelse, analyseinstituttet Wilke har lavet for Ritzau Fokus. Her svarer knap 40 procent af de adspurgte danskere, at de aldrig eller kun sjældent læser indlægssedlen til deres håndkøbsmedicin.

Det er særligt mænd, der trækker tallet så langt op. Hver anden mand i undersøgelsen ser nemlig stort på vejledningen til håndkøbsmedicinen.

Den statistik er ikke noget, der kommer bag på kønsforsker ved Roskilde Universitet, Kenneth Reinicke.

- Mange mænd har en mere risikofyldt adfærd end kvinder, og de er mindre bekymret om deres helbred, selv om de er mere syge end kvinder. Vi ved også, at de er dårligere end kvinder til at følge lægens råd, siger han til Ritzau Fokus.

Ifølge Kenneth Reinicke kan det også have noget at gøre med, at firmaerne bag skal tage højde for så mange situationer at indlægssedlerne bliver meget lange og omstændige, og det gider særligt mænd ikke læse.

- De der indlægssedler med alverdens formaninger kan for mange mænd godt fremstå som noget flueknepperi. De tænker nok, at det ikke kan være så farligt, siden man kan købe det uden recept, siger Reinicke.

Hos Sundhedsstyrelsen er man heller ikke overrasket over, at særligt mænd sløser med vejledningen til deres medicin. Mere bekymrende er det, at knap 40 procent af danskerne sjældent eller aldrig læser indlægssedlen.

- Bare fordi medicinen er tilgængelig uden recept, betyder det ikke, at det er ufarligt. Hvis du eksempelvis spiser for mange Panodiler, kan du få leversvigt. Man kan faktisk også blive afhængig af næsespray, siger overlæge hos Sundhedsstyrelsen, Doris Stenver, til Ritzau Fokus.

Siden 2012 er det Sundhedsstyrelsen, der har haft ansvaret for kontrollen med indlægssedlerne på den medicin, der sælges i Danmark. I den periode er der foretaget brugervenlige forbedringer af indlægssedlen.

- I dag er det sådan, at indlægssedlerne er skrevet ud fra samme skabelon, så de netop er mere overskuelige, forklarer Doris Stenver.

Indlægssedlerne ændrer sig også over tid, når man opdager nyt indhold i medicinen eller opdager nye former for allergi. Derfor bør man minimum genlæse indlægssedlen én gang årligt, selv om man køber den samme håndkøbsmedicin, pointerer overlægen.

Fakta: Det viste undersøgelsen

50,3 procent af de adspurgte mænd tjekkede sjældent eller aldrig indlægssedlen på deres håndkøbsmedicin. For kvinder er tallet 28.3 procent.

71,8 procent af de adspurgte kvinder tjekker altid eller ofte indlægssedlen på deres håndkøbsmedicin. For mænd er tallet 49,7 procent.

7,1 procent tjekker aldrig indlægssedlen på håndkøbsmedicinen. 32,1 procent tjekker den kun sjældent.

15,9 procent af de 18-29-årige tjekker altid indlægssedlen. Det tal er stiger til 37,6 procent for personer over 70 år.

1015 personer fordelt ligeligt på køn og alder har deltaget i undersøgelsen.

Kilde: Wilke

/ritzau/FOKUS