Administration 

101 påbud afslører: Stressbombe på landets sygehuse

Avisen.dk’s aktindsigter viser også, at de danske patienter lider under det belastede psykiske arbejdsmiljø. På Sygehus Thy-Mors er personalet eksempelvis så presset af overbelægning, at de selv mener, at sygehuset ikke er patientsikkert. (Foto: Colourbox)

En særlig indsats mod læger og sygeplejerskers dårlige psykiske arbejdsmiljø afslører, at der lige nu er alvorlige problemer på en lang række af landets sygehuse.

Sygeplejersker siger op og går ned med stress. Læger overfaldes og finder tåregas og pistoler blandt patienter på de psykiatriske afdelinger.

Arbejdsforholdene for sygeplejersker og læger på landets sygehuse er lige nu så barske, at Arbejdstilsynet efter bare et års målrettet kontrol mod dårligt psykisk arbejdsmiljø har bedt sygehusledelserne om at rette op på alvorlige problemer hele 101 gange.

Det viser Avisen.dk’s gennemgang af aktindsigter i Arbejdstilsynets påbud og strakspåbud til landets sygehuse i det forgangne år.

Stressede sygeplejersker, der skal nå alt for mange opgaver på alt for kort tid, står for næsten halvdelen af alle påbud.

Fra januar 2014 til januar 2015 har Arbejdstilsynet hele 46 gange påbudt lederne på særligt de medicinske afdelinger og skadestuerne at "sikre, at stor arbejdsmængde og tidspres ikke forringer medarbejdernes sikkerhed og sundhed".

"Vi har kortlagt alvorlige problemer"

Også i psykiatrien står det slemt til. 33 gange blev ledere på særligt de psykiatriske afdelinger påbudt at gøre noget ved risikoen for vold og trusler. I 12 af de tilfælde var faren så stor, at der blev uddelt strakspåbud.

I faktaboksen her på siden kan du læse, hvordan de øvrige påbud fordeler sig.

Samtidig har Arbejdstilsynet givet fire danske sygehuse røde smileys. 41 afdelinger har gule smileys på grund af et problematisk arbejdsmiljø.

Og det er på ingen måde småting, der udløser påbud, understreger en tilsynschef i Arbejdstilsynet.

- Vi har kortlagt nogle alvorlige problemstillinger i det psykiske arbejdsmiljø på en række af de besøgte virksomheder, og det reagerer vi på, siger Thomas Nygaard Christensen.

Sygeplejerske besvimede ved akuttelefonen

Tirsdag skrev Avisen.dk således om et af de mange påbud. En sygeplejerske, der passede akuttelefonen på vagtcentralen i Region Nordjylland, besvimede på jobbet efter længere tids arbejdspres.

Ifølge Statens Institut for Folkesundhed dør 1.400 danskere hvert år af arbejdsrelateret stress.

Og arbejdspresset lige nu bør tages alvorligt, lyder det fra næstformanden i Dansk Sygeplejeråd.

- De beretninger, jeg får fra tillidsrepræsentanter lige nu, tegner et mønster. Der er alt for travlt, og der er afdelinger, hvor der simpelthen er kaos. Det er uanstændigt, at ledelserne bare ser til, mens folk bliver slidt op. Det er hverken sundt for organisationen, lægerne eller sygeplejerskerne, siger Dorte Steenberg.

Hun mener, at presset nu er ved at nå nye højder og minder om, at sundhedspersonalet på de danske sygehuse har været stressede i længere tid. I en årrække har sygeplejersker alarmeret om, at besparelser gør arbejdsdagen uoverkommelig og forringer behandlingen af patienterne.

Ældre patienter med uinteressante sygdomme

En to år gammel undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd påviser, at op mod hver fjerde af alle landets sygeplejersker ofte oplever et stort arbejdspres i hverdagen.

Tallet er endnu højere for de omkring 13.000 sygeplejersker, Dansk Sygeplejeråd anslår arbejder på landets skadestuer og medicinske afdelinger. Her sætter overbelægninger og nedskæringer gang på gang de ansatte på prøve.

Det forklarer undersøgelsens forfatter, Tage Søndergaard Kristensen, der er sociolog, dr.med og tidligere professor ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. I dag er han uafhængig forsker.

- Man kan kritisere sygehusene for ikke at gøre en særlig indsats for arbejdsmiljøet på det medicinske område. Der er generelt ikke megen politisk bevågenhed på området, for det er ældre patienter, der ligger der med uinteressante sygdomme. Det er nok en del af forklaringen, siger Tage Søndergaard Kristensen.

Læge: Jeg er rigtig ærgerlig

Også landets læger er bekymrede for dagligdagen på sygehusene.

Det overrasker dog ikke formanden for Yngre Læger, at det særligt er de påbud, der handler om vold og trusler, der omhandler foreningens medlemmer på de psykiatriske afdelinger.

- Jeg er rigtig ærgerlig over, at det er nødvendigt at give så mange påbud. Man burde indrette organisationen således, at man som medarbejder ikke skulle føle sig truet eller usikker ved at gå på arbejde, siger Camilla Ratchke.

Hun kalder det sørgeligt, at der først bliver sat fokus på sundhedspersonalets hverdag, når Arbejdstilsynet giver påbud.

Og konsekvenserne af de alarmerende tilstande på landets sygehuse breder sig ikke bare til personalet.

Avisen.dk's aktindsigter viser også, at de danske patienter lider under det belastede psykiske arbejdsmiljø. På Sygehus Thy-Mors er personalet eksempelvis så presset af overbelægning, at de selv mener, at sygehuset ikke er patientsikkert.

Overbelægning fører til flere fejl

Det er langt over grænsen for, hvad man bør acceptere, mener direktøren for Danske Patienter, der repræsenterer mere end 870.000 patienter heriblandt kræftsyge.

- Vi ved, at der er et stigende problem i forhold til overbelægning. Det betyder jo, at der er for få hænder til antallet af patienter. Det er dokumenteret, at overbelægning fører til flere fejl. Det viser internationale studier og vores egen analyse, siger Morten Freil og fortsætter:

- Politikerne må sætte flere ressourcer af. Lige nu er arbejdspresset så stort, at personalet halser efter. Derfor sker der kun brandslukning på landets sygehuse, og det er alvorligt, siger han.

Bent Hansen (S), der er formand for Danske Regioner, forklarer, at man er underlagt stramme budgetter i sundhedssektoren. Selv med flere midler kan man ikke undgå at få påbud, mener han.

- Vi kommer aldrig til undgå højt pres eller situationer, hvor mennesker ude af balance truer personalet. Men vi forsøger selvfølgelig at skærme vores personale, siger formanden.

Danske Regioner: Personalet forventer flere penge

Arbejdstilsynet siger, at de har kortlagt en række alvorlige problemer. Hvordan forholder du dig til det som formand for Danske Regioner?

- Der er steder, hvor den permanente belastning er så barsk, at vi skal tage det alvorligt. Vi har sygehusledelser med ansvar til at sørge for at vurdere, hvor en ekstraordinær situation kræver, at der bliver gjort noget.

Men ledelserne bliver netop beskyldt for bare at se til, mens personalet bliver slidt op?

- Det er jeg uenig i. Vi har ledelser, der tager ansvar, mens det er personalets forventning, at de altid har en ekstra pose penge, siger Bent Hansen.

Han understreger, at det i sidste ende er hans ansvar at sætte hælene i ved budgetforhandlingerne, hvis grænsen er nået på landets sygehuse.

Sådan rammer påbudsregnen

Arbejdstilsynet har fra januar 2014 til januar 2015 givet 101 påbud for dårligt psykisk arbejdsmiljø til landets sygehuse. Sådan fordeler de sig:

- 46 gange er sygehusene blevet påbudt "at sikre, at stor arbejdsmængde og tidspres ikke forringer medarbejdernes sikkerhed og sundhed.”

- 33 gange er sygehusene blevet påbudt "at reducere/forebygge vold og trusler om vold". 12 af de påbud var strakspåbud.

- 15 gange er sygehusene blevet påbudt "at sikre, at høje følelsesmæssige krav ikke forringer medarbejdernes sikkerhed og sundhed." (eksempelvis evaluering af voldsomme dødsfald).

- To gange er sygehusene blevet påbudt "at sikre, at arbejdet ikke medfører risiko for fysik eller psykisk helbredsforringelse som følge af mobning."

Fem gange er sygehusene blevet påbudt at undersøge belastet psykisk arbejdsmiljø. (både mobning, vold og trusler, stor arbejdsmængde og tidspres og høje følelsesmæssige krav)

Et påbud betyder, at sygehuset kan fortsætte sin drift, men at det skal finde en permanent løsning på problemet inden påbudfristens udløb. Arbejdstilsynet fastsætter en frist, der er lang nok til at sikre, at virksomheden får den fornødne tid til at finde en god og holdbar løsning på problemet.

Så mange sygehuse har sure smileys

I skrivende stund har Arbejdstilsynet givet over 200 smileys til landets sygehuse.

Fordelingen ser sådan ud: (påbud er både for fysiske og psykiske arbejdsmiljøproblemer)

Rød, sur smiley: fire (forbud eller et rådgivningspåbud): Odense Universitetshospital, Regionshospitalet Silkeborg, Smertecenter Aalborg Universitethospital, Sygehus Vendsyssel Frederikshavn

Gul, mellemfornøjet smiley: 41 (strakspåbud, et påbud med frist eller en afgørelse uden påbud)

Grøn, glad smiley: 153 (intet udestående med Arbejdstilsynet)

Krone-smiley (elite): 30 (høj arbejdsmiljøstandard)

Se hele listen her.

Kilde: Arbejdstilsynet

Lise Nørgaard portræt.
Kendte

Lise Nørgaard flytter på plejehjem

Mette Frederiksen på pressemøde
Nyheder

Statsministeren: Sexisme er ikke et meget stort problem i S

Christopher og Cecilie på deres bryllupsdag
Kendte

Babylykke: Christopher er blevet far

Wolt-bud på knallert
Mad og drikke

Wolt-bude strejker

Andrea Elisabeth Rudolph portræt
Sundhed

Andrea Elisabeth Rudolph:

Jeg har fået brystkræft

Kvinde med plasthandsker rengør en ting.
Sex og samliv

Dømt i retten:

Mand skal betale

kone for husarbejde

Nyheder

Kokain for mange milliarder beslaglagt

Mand på loft med Pokemon-kort
Helt vildt

Fandt Pokemon-kort til en halv million på loftet

Indgang til Københavns Byret
Krimi

74-årig kvinde skal 12 år i fængsel

Pressemøde på Christiansborg
Nyheder

Genåbning:

Se hele planen her

En faldskærm med en rover i.
Helt vildt

Hemmelig kode i

Mars-faldskærmen

Det kongelige teater på Kongens Nytorv
Corona

Disse brancher blødte 

mest under corona

Tre hovedrolleindehavere fra "Dollars"
Nostalgi

Alexis fra Dollars

får nu sin hævn

Billede af Alexandra med skyline i baggrunden
Kongelige

Her skal 

Alexandra bo

En smilende Wammen
Nyheder

Genåbningen styrker

økonomien med milliarder

Mette F og Jakob E. kigger surt på hinanden
Nyheder

Kold luft mellem 

S og V efter

sammenbrud

Sport

Tiger Woods er vågen

efter lang operation

Portræt af to middelaldrende kvinder
Kendte

Hillary Clinton bliver

krimiforfatter

Et kæmpe fiskefartøj
Krimi

Storfisker beskyldes for fusk

med fiskekvoter

tv-værten Lise Rønne i profil
Underholdning

Lise Rønne: Derfor 

blev det et "ja"

Sport

Tiger Woods i

voldsom bilulykke

Fødder og rullende indkøbskurve i en Fakta-butik.
Nyheder

"Pisseligeglade" unge

slår lejr i Fakta

en masse læger og sygeplejersker iført værnemidler står om en hospitalsseng.
Nyheder

Professor: Genåbningen

kan blive til tredje bølge

Nærbillede af Gérard Depardieu der især kendes på en meget stor næse.
Kendte

Hollywood-stjerne:

Sigtet for voldtægt

Billedet af Thomas Helmig og hans søn på stadion under kampen. Der er næsten ingen andre tilskuere til stede.
Sport

Helmig-bommert

får konsekvenser

Politiets logo formodentlig fra kølerhjelmen af en bil.
Nyheder

Bil stoppet:

14-årig sad bag rattet

Janni Pedersen og Laasse Sjørslev er ved at flække af grin.
Underholdning

Janni og Lasse

genforenet

som makkerpar

Pressebillede med de tre x factor dommer med Oh Land i midten.
Kendte

X Factor-dommere i

chok over hjernetumor

Billede af retten i Næstved
Krimi

Stalking: Kontaktet

841 gange på 60 dage

fire forskellige slikkepinde på lyseblå baggrund
Mad og drikke

Fare for metalstykker:

Slikkepinde kaldes tilbage

Underholdning

99-årig britisk prins

stadig indlagt 

det japanske tårn i tivoli med lygtepæl i forgrunden
Mad og drikke

Michelin-restauranter
popper op i Tivoli

Keld Heick smiler
Underholdning

Keld Heick fylder 75 år:
Ikke uden min Hilda

hvidt hus set udefra
Helt vildt

Danmarks billigste hus
solgt til vanvittig pris

væltet lastbil ligger i grøften
Krimi

Svinetransport med 575

grise væltet på landevej

de tre dommere i X-factor poserer for kameraet
Underholdning

Stor ændring i

X Factor 

barn med pose på vej gennem dør
Nyheder

Dagens afstemning:

Skal vi åbne mere end

eksperterne anbefaler? 

sangeren stevie wonder smiler
Kendte

Har fået nok af USA: 
Stevie Wonder flytter 
til Afrika

skilt om forsamlingsforbud foran politistation
Corona

Her er der lagt op

til en genåbning

Far og mor ligger i en seng på hver sin side af en lille pige.
Forbrugerguides

Tilbudspriser på luksussenge: Snyd ikke dig selv
for store besparelser

dræbersnegl på jorden
Nyheder

Dræbersnegle trodser

frosten: Sådan slipper

du for dem

røde kors butik set udefra
Nyheder

Butikker
drukner i tøj

dreng løber på strand i bare tæer
Helt vildt

Mandag blev den

varmeste dag i 147 år

tom gade med lukkede butikker
Nyheder

Heunicke: Butikker

kan åbne igen

billede af rumfartøj i faldskærm med røde hvide farver
Helt vildt

Se videoen: Køretøj

lander på Mars  

Nyheder

DF-profil: Topfolk i

partiet prøver at slide

formanden ned 

mand holder lommetørklæde op til næsen
Sundhed

Så er årets pollensæson

skudt i gang 

Underholdning

Badehotellet-stjerne:

Jeg er et følsomt gemyt

naturområde øst for hornbæk havn
Krimi

Panik på strand:

7-årig sank

ned i sandet 

edvard munchs maleri "skriget"
Helt vildt

Vanvittig besked

fundet på berømt 

maleri kom fra Munch 

tv-værten lise rønne smiler
Film og TV

Hun erstatter

Melvin Kakooza

i X Factor

en pose med slikkepinde står på et bord
Mad og drikke

Nu er det slut med

Dumle-pinden

frøen kermit sidder med åben mund
Film og TV

Disney advarer mod

Muppet Show

Mette Frederiksen gestikulerer på pressemøde
Nyheder

Mette F: Genåbning

bliver gradvis

Nyheder

Kommuner skal teste to gange om ugen i genåbning

tv-værterne Sofie linde og melvin kakooza står og smiler
Kendte

Sofie Linde sender

kærlighed til

sygemeldt vikar 

melvin
Nyheder

Melvin Kakooza

ramt af hjernetumor

billede af ølhaner på en bar
Corona

Sådan vil

eksperterne

genåbne

billede af skuespillerne i Friends
TV/Streaming

Det her kan ødelægge

din oplevelse af "Venner"

to mennesker i omfavnelse
Sundhed

Drænes du af coronaen? - få tip til selvomsorg 

billede af mads Aagaard Danielsen
Film og TV

Shitstorms-vært fældet af klage-regn

ulykkesbilen ses på ulykkesstedet
Krimi

Mand dræbt i

voldsom ulykke

billede af politibil
Krimi

Maskine væltede på dansk cementfabrik - én dræbt

man sidder ved computer
Livsstil

It-kriminelle er blevet bedre - er du røget i fælden?

flyet ses i luften med røg fra den ene motor
Nyheder

Motor eksploderede
i luften:
Fly-type parkeret

billede af Mette Frederiksen
Corona

Dagens afstemning:
Forlænges restriktionerne?

billede af Thomas Vinterberg og Mads Mikkelsen
Underholdning

Populær druk-film topper med fem nomineringer

billede af Donald Trump
Nyheder

46 procent vil
følge
Donald Trump

thomas helmig sidder og ser fodbold
Kendte

Thomas Helmig

skabte ballade 

norges kong harald står på talerstol
Kongelige

Prinsessen til syg far:

Du er konge! 

ottekantet bro ved fredensborg slotspark set fra bredden
Kongelige

Prins Henriks gave

rådner væk

Prins Harry og prins William kigger hver sin vej
Kongelige

William rasende på Harry

et gult sundhedskort
Corona

Epidemilov åbner for

masseovervågning

folk går på gaden i israel
Corona

Danskere i Israel:

Vaccinepas giver liv i

gaderne

kat kigger ud af taske
Dyreliv

Bomberyddere kaldt ud:
Fandt kat med seks

nyfødte killinger 

kvinde testes med podepind i næsen
Corona

Nu dominerer den

britiske variant

Flymotor i brand
Nyheder

Drama i luften:

Flymotor eksploderede

Mette Frederiksen med mundbind.
Corona

Mette Frederiksen:

Nyt om genåbning

scene fra Titanic
Film og TV

Se den alternative slutning på Titanic

Sommerhus med dannebrog
Rejser

Dagens afstemning: Skal du holde sommerferie i Danmark?