Frederikshavn får sin første kvindelige borgmester

Socialdemokraterne genvinder magten i Frederikshavn efter et imponerende godt valg og fremgang på tre mandater

Efter markant fremgang til Socialdemokraterne er der rødt flertal i den gamle værftsby Frederikshavn.

Det betyder, at venstreborgmester Lars Mejlvang Møller må aflevere nøglerne til borgmesterkontoret til den socialdemokratiske borgmesterkandidat Birgit Hansen, som dermed bliver byens første kvindelige frontfigur.

Socialdemokraterne sikrede sig 41,2 procent af stemmerne og er gået frem til 14 mandater fra 11. Venstre bevarer sine 10 mandater. SF mister fire af sine fem mandater og får et markant nederlag efter for fire år siden at have sikret sig knap 16 procent af stemmerne.

Samtidig får Dansk Folkeparti fire mandater. De konservative må nøjes med et enkelt mandat, mens Enhedslisten kommer ind med et enkelt mandat.

Dermed sidder den røde blok på 16 af de i alt 31 byrådspladser og oven i har der desuden op til valget været iskold luft mellem Venstre og Konservative. Til gengæld har SF, som ved seneste valg bragte Venstre til magten, ikke på forhånd villet pege på nogen.

- Med rødt flertal er der ingen tvivl om, at Birgit Hansen er ny borgmester. Det, der skete under konstitueringen ved sidste kommunalvalg, kan ikke ske igen. Det har vi hele tiden sagt. Vi vil nu prøve at søge indflydelse, siger Lars Mejlvang Møller til nordjyske.dk.

/ritzau/