Fra eksamensbordet til fast job.
Det drømmer de fleste studerende om, og er du mand, går drømmen oftere i opfyldelse, end hvis du er kvinde.
Dobbelt så mange mænd som kvinder har allerede et job på hånden, inden de forlader universitet eller handelshøjskole, viser en ny undersøgelse fra fagforbundet Djøf, der repræsenterer flere end 75.000 jurister, økonomer og kandidater med samfundsvidenskabelige uddannelser.
Forskellen skyldes, at mænd og kvinder orienterer sig forskelligt på jobmarkedet, siger chefkonsulent i Djøf Rådgivning, Maria Damm-Heinrichsen, til Newspaq.
- Nyuddannede kvinder søger traditionelt offentlige stillinger, og her er der lukket ned. Samtidig er konkurrencen om de private stillinger spidset til, siger hun til Newspaq.
Mens 13 procent af de mandlige studerende har en aftale om job, når de står med eksamensbeviset i hånden, gælder det kun syv procent af kvinderne, viser Djøfs studielivsundersøgelse.
Samtidig forventer 43 procent af kvinderne at gå ledige i op til seks måneder mod kun 31 procent af mændene.
Især de kvindelige jurastuderende tvivler på deres jobchancer.
- De studerende ser ledighedsstatistikkerne igen og igen. De har måske set frem til en stilling i departementet og kan godt se, at det bliver rigtig rigtig svært, siger Maria Damm-Heinrichsen, der rådgiver kvinderne om, at jobmulighederne ligger i de små- og mellemstore virksomheder.
Kvindernes manglende jobtro afspejler sig også i virkeligheden.
Mens to tredjedel af mændene går ud og finder sig et fast job som det første, indleder halvdelen af de højtuddannede kvinder jobkarrieren med et vikariat eller en projektansættelse.
Det skyldes ifølge Maria Damm-Heinrichsen, at mange chefer ser 'et barsels-skilt' i panden på mange nyuddannede kvinder.
- Arbejdsgiverne vil gerne undgå den udskrivning, der kan være i forbindelse med barsel. Vi oplever, at hver sjette nyuddannet kvinde bliver spurgt om deres familieplaner til jobsamtalen. Det bliver mændene ikke spurgt om, siger hun.