Rød eller gul? Strid giver uro i frokoststuen

Krifa får i snit en opringning om ugen fra kunder, der føler sig dårligt behandlet på arbejdet, fordi de ikke er medlem af en traditionel fagforening. (Foto: Colourbox)

En ud af ti oplever store gnidninger på deres arbejde på grund af strid om medlemskab af fagforeninger

Det giver mislyde i frokoststuerne, når kolleger dropper medlemskabet af en traditionel fagforening med overenskomst og i stedet bliver kunder hos de gule fagforeninger.

Det viser en ny rundspørge lavet for Avisen.dk af analyseinstituttet af Wilke, der har spurgt 357 repræsentativt udvalgte danskere i arbejde.

Her svarer hver tiende, at de i høj eller meget høj grad oplever gnidninger på deres arbejdsplads, fordi kolleger ikke er medlem af den fagforening, der tegner overenskomst.Oveni i de ti procent svarer yderligere 23 procent, at de i mindre grad oplever gnidninger.

Skaffer goderne ved at stå sammen

Flemming Ibsen, der er arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, mener, at gnidningerne skal ses fra to sider.

”Når der er gnidninger er det både hårdt for dem, der bliver set skævt til eller udsat for mobning, men også skideirriterende for de andre, at nogen står udenfor fællesskabet. Så begge sider kan have det hårdt på arbejdspladsen,” siger Flemming Ibsen.

Søren Fibiger Olesen er formand for Krifa, Kristelig Fagbevægelse, der har 190.000 kunder, men kun overenskomst på cirka 1100 arbejdspladser. Han kender udmærket til problemet.

”I snit ringer der en om ugen, der har problemer på grund af medlemskabet hos os. Det kan være tillidsmanden, der hænger deres navne op i kantinen, eller siger til kollegerne, at de ikke skal spise ved samme bord, som de to Krifa-medlemmer. Nogle ringer også, fordi de oplever, at de gode vagter med store tillæg går til medlemmerne af den fagforening med overenskomst," siger han.

Fagforeninger skal argumentere

”Her inden for de sidste 2-3 uger uger har vi haft en sag, hvor tillidsmanden kom og sagde, at hvis du ikke melder dig ind hos os, så bliver du fyret,” siger Søren Fibiger Olesen.

Han har ingen forståelse for, at ledelse, kolleger eller tillidsfolk lægger pres på medarbejdere for at få dem til at være medlem af en bestemt fagforening.

”Men jeg har forståelse for, at man argumenterer for sin fagforening og fremhæver, hvad man får ud af den. Det skal man da. Det gør vi også."

I november 2011 spurgte Krifa 644 kunder, om årsagen til, de flyttede fagforening. 15 procent svarede, det var fordi, de følte sig presset til at skifte.

Flemming Ibsen giver ikke så meget for klagerne fra de gule fagforeninger,

”Det er nærmest en del af deres forretningskoncept at skabe medlidenhed omkring de ting deres medlemmer bliver udsat for. De bruger det i markedsføringen og har jo meget held med det,” siger han.

Gør arbejdsmiljøet dårligere

I 3F, Danmarks største Fagforening, mener næstformand Jane Korczak, at det er et relativt lille problem, når hver tiende oplever store gnidninger på grund af fagforeningsmedlemsskabet. .

”Nu er det jo ikke vores medlemmer, der oplever problemerne, så jeg tror ikke, det påvirker dem. Men det gør arbejdsmiljøet dårligere for vores tillidsrepræsentanter, når nogle vælger at stå udenfor fællesskabet. Det gør jo deres arbejde sværere,” siger Jane Korczak.

Flemming Ibsen mener, at gnidningerne er meget ujævnt fordelt på brancher.

”På traditionelle industriarbejdspladser som slagterier, så skal du simpelthen være medlem af NNF, ellers bliver du frosset ud. Der er stærke normer om, at det er NNF, der skaffer goder og rettigheder, og er du ikke medlem, så nasser du på fællesskabet,” siger Flemming Ibsen.

På servicearbejdspladser, hotel og restaurant og universiteter og andre steder med højt uddannede, går man mindre op i, hvad de andre er medlem af.
Svarerne

I hvilken grad giver det gnidninger på din arbejdsplads, at kolleger ikke er medlem af den fagforening, der tegner overenskomst i din branche?

Svar:
I meget høj grad 4%
I høj grad 6%
I mindre grad 23%
Slet ikke 44%
Ved ikke 13%
Alle mine kolleger er medlem af den fagforening, der tegner overenskomst 11%

 

Kilde: Wilke