Administration 

Hovsa, vi regnede lige $2 billioner forkert

Bag det amerikanske finansministeriums søjler håndterer de landets statsgæld. (Foto: CC Steven Damron)

Finansmarkederne er urolige. Nedvurderingen af USA's obligationer skubber til trenden. Kina gav USA en skideballe, men hænger på dollaren.

Det amerikanske finansministerium, de fleste medlemmer af kongressen og præsidenten er rasende over kreditvurderingsbureauet Standard & Poor's nedvurdering af amerikanske værdipapirer.

Ved at give USA AA+ vurderingen advarer de imod landets kvalitet som låntager og rentebetaler. Selv lavede S & P en fed regnefejl i sin vurdering. Mere om den om lidt.

Advarslen kan påvirke kortsigtede investorer, typisk aktiekøbere, til at sælge deres papirer. Professionelle investorer har allerede taget højde for amerikansk økonomis problemer, men det udelukker ikke panikker.

Kommentatorer fra nær og fjern forudsagde alle mulige katastrofer. I løbet af ugen før nedvurderingen var indekset på den amerikanske aktiebørs faldet mærkbart, og det forventes at fortsætte nogle dage.

Noget tyder dog på, at det var de ikke-opfyldte forventninger til ekstra svage arbejdsløshedstal i USA, der drev pessimismen.

Faktisk strømmede milliarder af dollars ind i amerikanske statsobligationer lige efter aftalen om gældsloftet sidste weekend, fordi aktiekurserne faldt og Europas gældskrise tog til i styrke.

Ingen af de finansielle markeder ventes at holde sig i ro for tiden.

Hovsa en lille regnefejl

Den højt profilerede beslutning fik sig dog et lille problem, idet Standard & Poor's ikke rigtig havde styr på tallene, der ligger til grund for vurderingen. De havde en talfejl på to billioner dollars.

Bureauet fastholdt alligevel sin beslutning, fordi det vurderede, at fejlen ikke havde nogen indflydelse på dets beslutning.

”Det taler vel for sig selv,” mente en talsmand for finansministeriet.

Amerikansk kreditvurderingsselskaber er mildest talt i en krise. De er dokumenterede som nyttige og grådige idioter i spillet, der førte til den globale finanskrise. Hæmningsløst gav de AAA-rating til en endeløs række af fup-obligationer bygget på uholdbare boliglån.

Et udvalg i kongressen, der undersøgte finanskrisens årsager, beskrev S & P med flere som ”akslen i den finansielle destruktions hjul.”

[pagebreak]Kreditvurderinger

Kreditvurderingsbureauet Standard & Poor's beslutning om at nedvurdere amerikanske statsobligationer et trin til AA+ betyder ikke, at der pludselig er sket noget nyt i amerikansk økonomi.

De to andre amerikanske bureauer, Moody's og Fitch har ikke tage samme skridt.

Det kinesiske Dagong Global Credit Rating Co. har nedvurderet amerikanske gældspapirer to gange, senest i onsdags. Første gang var sidste år. Ingen i USA har dog taget de oversete kinesiske vurderinger for alvor.

Standard & Poor's argumentation er politisk, idet firmaet i duet med den højreorienterede te-selskabs bevægelse kritiserer landets hidtidige beslutninger og nuværende prioriteringer. Man snakker om ”kløften mellem de politiske partier”.

Imidlertid er der ikke truffet nye politiske beslutninger i lang tid, der kan påvirke amerikansk økonomi, måske bortset fra det netop overståede sparekompromis som betaling for at få lov til at låne flere penge til betaling af gammel gæld.

Nedvurderingen handler om bureauets forventninger til politikernes evne til at løse den økonomiske krise (læs: valgkampen er i gang).

Skideballe fra Kina

Det officielle kinesiske nyhedsbureau, der taler på vegne af landets ledere, har i anledning af Stand & Poors nedvurdering af amerikanske obligationer opfordret USA til at tage en kur for sin afhængighed af et låne.

Heri er USA enig, men det er ikke så ligetil at rette op på supermagtens økonomi. De seneste ugers politiske debat forårsaget af behovet for (endnu en gang) at hæve gældsloftet vidner om problemerne.

Kina, der besidder langt over en billion dollars i amerikanske statsobligationer, kan med nogen ret tillade sig at advare USA imod landets endeløse underskudsfinansiering. Kina frygter ikke, at USA undlader at betale påløbne renter.

Kina har opsparet sådan ca. 3,2 billioner dollars i fremmed valuta, hvoraf to tredjedel menes at stå i amerikanske dollars. Kineserne vil naturligvis gerne sikre sig, at værdien af deres investering ikke daler, og at valutakurserne vedbliver at være fordelagtige.

[pagebreak]En forståelse

Kina og USA har igennem ret mange år haft et fornuftigt sammenhold, som drejede sig om, at Kina havde et kolossalt handelsoverskud med USA og brugte pengene til at finansiere Bush-æraens underskud. På den måde kunne det fortsætte. Der er ingen seriøst store finansielle alternativer til USA.

Kina er således afhængig af sine mange amerikanske obligationer og kan ikke true med noget som helst. Kina er afhængig af sine mange dollars, fordi de har været brugt til at holde landets egen valuta, renminbi eller yuan, billig, så landet kunne fastholde sit eksport-boom.

Sådan set hænger de to lande på hinanden. Ved starten af gældskrisen i 2008 kastede Kina enorme beløb ind i at skabe jobs gennem bygning af infrastruktur og meget andet. Nu lider landet under en voksende inflation og boligboble (som USA gjorde).

Kina har ikke nok kræfter til at gennemleve endnu en global recession i rimelig stil med sund vækst.

Alle er enige

Overalt i verden er man enige om, at USA bør få styr på sin økonomi, fordi den er vigtig for alle. Den mere alvorlige frygt drejer sig om det internationale renteniveau, og om at USA ikke har midler (ej heller politisk) til at manøvrere uden om en fornyet recession.

Finanskrisen i Europa med flere svage lande som Grækenland, Irland, Portugal, Spanien og Italien er særdeles alarmerende kombineret med en svag amerikansk økonomi.

At S & P har nedvurderet statsobligationer og en række andre statslige amerikanske værdipapirer vil få begrænset virkning, indrømmet også kreditvurderingsfirmaerne i henhold til Tne New York Times.

For eksempel er statsobligationer fritaget for påvirkning af kreditvurdering, hvis de er ejede af banker. Ej heller investeringsforeninger vil være synderligt påvirkede, idet de typisk holder kortsigtede gældspapirer, som AA+-vurderingen ikke påvirker.

[pagebreak]Advarslerne var der

Standard & Poor's kuppede sådan set ikke verdens finanssystem. I løbet af året har bureauet truet med at nedvurdere USA, hvis ikke politikerne fandt en løsning på gældsloftet og besparelser på mindst 4 billioner dollars over de kommende år. Den kom sådan set i sidste uge.

Nedvurderingen er den første siden S & P tildelte de amerikanske statsobligationer AAA i 1941. Tanken har siden været, at verdens rigste land ikke vil undlade at betale sine renteforpligtelser.

Derfor er disse obligationer det sted, penge søger hen, når der ikke er alternativer, eller når investor ønsker sikkerhed. Det forhold forandres ikke.

USA betaler kassen i renter, selv om taksterne er lave på statsobligationer. Det drejer sig sådan cirka om 250 milliarder dollars om året. Frygten for at markedet og den globale økonomi tvinger renterne opad er reelle. En halv procent vil være dyrt for USA.

USA 2012

Dan Larsen er Avisen.dk's USA-ekspert. Han har i en årrække været USA-korrespondent for danske medier. I den kommende tid vil han følge USA med særlig vægt på fagbevægelsen og valget i 2012.

To biler med prissedler på deres nummerplader
Biler

Millioner for en nummerplade

En smuk kvinde i sort-hvid
Kendte

Birgitte Hjort om Borgen: Den har betydet alt

En mand tager sig til hovedet
Sport

Djokovic smidt ud

Et billede af prins Andres på en pub
Kongelige

Pubber overvejer at skifte skandaleprinsens navn ud

Tre små løveunger
Dyreliv

Masser af løveunger i Givskud Zoo

Et stykke papir fra politiet
Corona

Dit coronapas kan udløbe i dag

En dame på vej i biografen
Film og TV

I dag åbner biograferne

En mand med mundbind
Sport

Djokovic kan spille i morgen

gæster hygger sig
Nyheder

Historisk værtshus
indfører rygeforbud

Gidsel bryder igennem forsvaret
Sport

Danske håndboldherrer stormer videre

reagensgals
Nyheder

Dansk virksomhed udviklede produkter til kræftbehandling - nu er den gået konkurs

puk elgård smiler til fotografen
Kendte

Derfor stoppede

Puk Elgård

Kasper Hjulmand med mundbind
Corona

Mundbind gør

mænd

mere attraktive

visualiseret feriehus
Nyheder

Borgere frygter

kæmpe ferieprojekt:

- Det er en vanvittig idé

satellitfoto
Nyheder

Tsunami-bølger

på vej mod USA

et Antonov 124 letter
Nyheder

Kræs for flyspottere: Nogle af verdens største fragtfly lander i Danmark

billede af politibil
Krimi

Spritbilist

tabte

campingvogn

sjove adresser den korte vej
Nyheder

Hvor vil du bo:

Bollen, Blindgyden, Bæveren eller Boldbanen

Corona rammer igen dansk målmand
Sport

Corona rammer

dansk målmand igen

vinfester i embedsbolig rammer Boris Johnson
Nyheder

Tømmermænd: Købte vinkøleskab til sprutten

Rikke Gøransson.
Kendte

Kendt tv-vært stopper efter 15. sæsoner

Margrethe dronning 50 år
Kongelige

Se det søde billede:

Dronningen overrasket

Politi vil tjekke Baldwins telefon efter dødsulykke på filmset
Krimi

Efter dødsulykke: Politi tjekker Baldwins telefon

ssi logo
Nyheder

Omikron-variant har fart på

Dronning Margrethe i profil med blå hat
Underholdning

Dronningen: Jeg bliver

så længe jeg lever

Nærbillede af Ane Halsboe-Jørgensen
Nyheder

Minister nedlagt

af corona

Nærbillede af en kakerlak.
Helt vildt

Havde kakerlak

i øret i tre dage

novo nordisk logo
Nyheder

Slipper for 

milliard-erstatning

Nærbillede af Johnny Madsen
Underholdning

Johnny Madsen

trækker stikket:

Aflyser alt

En tom lufthavn
Nyheder

Vil sætte en stopper

for spøgelsesfly

En cykel parkeret op ad nogle træer
Krimi

Skabte utryghed i landsby:

Nu er pædofildømt 

varetægtsfængslet

En hvid trelænget gård med et stort tre i gårdspladsen
Kendte

Casper Christensen

køber kæmpe landsted

Dronning Elizabeth i en tom kirke under bisættelsen af sin mand.
Kongelige

Nu får dronningen 

en undskyldning

mand poserer på altan
Krimi

Claus Hjort sigtet

Nærbillede af Karsten Lauritzen
Nyheder

Endnu en toppolitiker

forlader Venstre

cyklist kører i tusmørke
Nyheder

Cyklisterne glemmer

lyset i mørket

sangerinde står på scenen
Kendte

Efter sønnens død:

Sinead O’Connor indlagt

dronning margrethe sidder på stol ved siden af mand med skæg
Kongelige

Tæt på dronningen:

Hun stiller krav til

sine bordherrer

havvindmøllepark set fra oven
Nyheder

Havvindmølle

væltet 

pia kjærsgaard hilser på prins joachim og marie
Kongelige

Se billederne:

Dronningen fejret i solskin

jakob elleman-jensen smiler
Corona

Ramt af corona:

Misser dronningens

jubilæum

ung dronning margrethe taler
Kongelige

50 år på tronen:

Sådan bliver dronningen

fejret i dag 

mand taler med i mikrofon
Film og TV

TV 2 snupper profil

fra konkurrent

to mænd i militærtøj
Kongelige

Prinserne var bødler

da Andrew blev smidt ud

Sport

Ny drejning: Djokovic

får annulleret sit visum 

Blå blink fra udrykning
Krimi

Politiet skyder mod

mand i lejlighed

facebooks logo
Nyheder

Sagsøger Facebook for 20 milliarder kroner

bus kører på vej
Krimi

200 danske skiturister

i færdselsuheld

Ritt Bjerregaard
Kendte

Ritt Bjerregaard indlagt

Prins Andrew i uniform
Kongelige

Skandaleprinsen strippet for alle titler

Lars Løkke Rasmussen i Folketinget
Nyheder

Her er Løkkes nye politik

En gryde med damp
Nyheder

Derfor skal du kun bruge koldt vand til kogning

Dronningen smiler
Kongelige

Margrethes store krise

Forside af engelsk avis
Nyheder

Livline til presset Boris Johnson

Mikkel Hansen i håndboldhal
Sport

Danmark historisk stor favorit

Andreas Bo
Kendte

Andreas Bo scorer nyt job

Hadi Ka-Koush og Joel Hyrland poserer for fotograf
Kendte

Komiker efter hård sygdom: Jeg er funktionel igen

billede af bygningen hvor den pågældende McDonalds har adresse
Nyheder

McDonald's var møgbeskidt: Stor bøde og sur smiley

billede af politibil
Krimi

Kvinde skubbet

ud foran bil

billede af Peter Ingemann fra programmet
Kendte

Peter Ingemann
skadet i brandert

Katrine Hertz Mortensen
Kendte

Siger farvel til TV 2: Derfor stopper hun

de stålbeklædte bjælker
Livsstil

Lejligheder til salg
for vilde millioner

lastbil i fuld fart
Krimi

Lastbil skred ud

- bilist dræbt

Ronnie Spector
Kendte

Sangerinde bag
kæmpehit er død

gæster i zoo
Nyheder

Restriktioner fjernes:

Få overblikket her

tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen tavshedspligt
Nyheder

Brød den tidligere minister loven?

sundhedsminister magnus 4. stik vaccine
Nyheder

De tilbydes fjerde vaccinestik

inger støjberg
Nyheder

Inger Støjberg:

Ansat på Ekstra Bladet

Britisk prins: Får nej til at undgå retssag
Kongelige

Britisk prins: Får nej til at undgå retssag

person sidder ved skrivebord
Nyheder

2022: Her er årets gratis fridage 

Natteliv vil have dato for igen at kunne fylde dansegulve
Nyheder

Natteliv vil have dato for genåbning

magnus heunicke taler
Nyheder

Indkalder til pressemøde

kvinde med solbriller står med indkøbsposer og tasker
Nyheder

Er rige mere selviske 
end fattige? 

skilt uden for retten i herning
Krimi

Mand leverede sæd

til kvinder uden tilladelse

tre danske pas ligger på bord
Nyheder

Her er verdens

bedste pas

par kysser
Kendte

X Factors far

har friet til kæresten

villa set udefra
Nyheder

Mads Skjerns

Matador-villa solgt

bygning set udefra
Krimi

69-årig mand 
brændt inde 

mand sidder og kigger
Kendte

DR-profil skifter

til konkurrent 

kvinde taler
Nyheder

Efterlyst kvinde

gjorde rent for

statsminister