Fogh roser bz-kunstners portræt

Tidligere statsminister og nuværende Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen og kunstneren Simone Aaberg Kærn ved barok-portrættet. (Foto: Foto: Keld Navntoft / Scanpix)

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen har stiftet venskab med sin portrætmaler - venstreorienterede Simone Aaberg Kærn.

De færreste havde nok ventet, at en statsminister for en borgerlig regering igennem mere end syv år ville vælge en kunstner med holdninger på den yderste venstrefløj til at male sit portræt.

Men det er ikke desto mindre tilfældet med den nuværende Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, hvis portræt i Folketinget i dag blev afsløret.

"Jeg valgte Simone Aaberg Kærn, fordi hun er typen, der har noget mod. Hun vil gerne afprøve grænser, og prøve noget nyt. Og den anden grund er, at jeg fra starten opfattede hende som meget professionel," siger Anders Fogh Rasmussen til Newspaq.

Valget af Simone Aaberg Kærn er ikke mindst opsigtsvækkende, efter at Anders Fogh Rasmussen tidligere er blevet "malet" i Folketinget, som tingets formand Thor Pedersen (V) til stor latter bemærkede det i sin tale.

Det skete, da to venstrefløjsaktivister 17. marts 2003 overhældte den daværende statsminister med rød maling og senere blev dømt for angrebet.

Men overfaldet har øjensynlig ikke afskrækket Anders Fogh Rasmussen fra at afprøve malerevnerne hos en person med modsatte politiske synspunkter.

Den tilgang høster ros hos kunstneren selv. Simone Aaberg Kærn, der har løbet lange ture med Fogh og researchet under ophold på hans barndomsegn ved Viborg, er bestemt ikke blevet mere enig med ham politisk.

"Lad os sige, at vi har haft nogle meningsudvekslinger. Og min holdning til hans politik har ikke ændret sig," siger kunstneren, der er tidligere bz'er og aldrig før har malet et bestilt portræt, til Newspaq med et glimt i øjet.

"Men det er vel sådan, at som med alle mulige andre mennesker i medierne, at når man lærer dem at kende, så viser de sig som mennesker," siger Simone Aaberg Kærn.