Magtfuldt netværk til middag med Lars Løkke

"Jeg synes, det er en dårlig ide. Kommentatorer skal ikke danne netværk eller loger," siger Thomas Larsen fra Berlingske Tidende, der her interviewer statsministeren. (Foto: Foto: Scanpix)

Politiske kommentatorer danner nyt netværk - Berlingskes Thomas Larsen takker dog nej

De politiske kommentatorer er blevet en stadig større magtfaktor i det politiske system, og nu danner de deres eget netværk.

Fredag mødes netværket første gang til nytårstaffel hos stjernekokken Nikolaj Kirk på Vesterbro i København - med statsminister Lars Løkke Rasmussen som "special guest star".

Det er kommentatorerne, der betaler - 750 kr. plus moms, de fleste af dem er selvstændige - og gruppen består af politiske journalister, politiske redaktører, lederskribenter og en enkelt tidligere politiker.

Det fortæller en af initiativtagerne, Lars Trier Mogensen, redaktør for dagbladet Politikens lederkollegium, og selv politisk kommentator.

Alternativ til Tivoli-middag

Han ser netværket som et alternativ til f.eks. den årlige middag i Tivoli for chefredaktørerne, hvor statsministeren og oppositionens leder altid holder en tale.

"Dette er mere fokuseret og det er sjovt at have statsministeren med, for alt andet lige er det jo ham, der tegner den kommende sæson", siger Lars Trier Mogensen.

Foghs fiasko

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen forsøgte sig for nogle år siden med en lignende middag på Marienborg, men dengang var der kun inviteret 'borgerlige kommentatorer' - f.eks. var der ikke inviteret nogen fra Politikens Hus.

Middagen endte i fiasko og blev aflyst, fordi gæsterne meldte fra en efter en. Den første, der sagde nej tak, var Berlingskes politiske redaktør og kommentator, Thomas Larsen - og han har gentaget sit nej tak til det nye netværk:

Dårlig ide

"Jeg synes det er en dårlig ide. Kommentatorer skal ikke danne netværk eller loger - tværtimod er deres fornemmeste opgave at afsøge virkeligheden og så danne deres egne analyser," siger Thomas Larsen.

Han har flere gange været på kollisionskurs med andre politiske kommentatorer - senest da han skrev, at Anders Fogh Rasmussen ikke ville forlade Danmark for en international toppost. Det holdt som bekendt ikke vand. Men det er ikke derfor, Larsen ikke er med i det gode selskab:

"Nej, nej, så kunne de have ladet være med at invitere mig. Men jeg synes at det vil være hyklerisk at optræde i en gruppe, hvor jeg ikke har mine journalistiske forbilleder," siger han spidst.

Konkurrenter til daglig

Lars Trier Mogensen kan ikke genkende beskyldningen om indspisthed:

"Der er intet lyssky ved, at folk, der har det tilfælles, at de er politiske kommentatorer, mødes. Det er en rolle, der er kommet for at blive og det er de mest aktive politiske kommentatorer, der deltager. Og mange af dem, der kommer, er jo konkurrenter til daglig - så det er ikke indspist. Tværtimod," siger Lars Trier Mogensen.

Til sommer mødes netværket igen - med en ny politisk gæst. Det kan være Helle Thorning-Schmidt - det kan også være en anden.

"Det er jo sjovest at tale med folk med indflydelse," som Trier Mogensen siger.

Netværket

Lars Trier Mogensen, redaktør for Politikens lederkollegium.

Peter Mogensen, redaktionschef på Politiken og første halvdel af "Mogensen og Kristiansen" på TV2 News.

Michael Kristiansen, kommunikationsrådgiver og anden halvdel af "Mogensen og Kristiansen" på TV2 News.

Henrik Qvortrup, politisk redaktør på TV2.

Hans Engell. Politisk kommentator på TV2 News og Ekstra Bladet. Tidligere partileder for de konservative og tidl chefredaktør på Ekstra Bladet.

Helle Ib, politisk kommentator og lederskribent på BT.

Niels Krause-Kjær, forfatter og journalist.

Troels Mylenberg, journalist og forfatter. Tidl. leder af journalistuddannelsen på SDU.

Rune Lykkeberg. Redaktionschef på Information.

Ask Rostrup, politisk redaktør på DR.

Jens Ringberg. Politisk journalist på DR.

Peter Lautrup-Larsen. Politisk reporter på TV2.

Kaare R. Schou. Politisk redaktør på TV2.

Peter Goll, adm. direktør i Geelmuyden Kiese.