Madpyramiden har i over 30 år hængt på køleskabe overalt i Danmark og vist generationer af danskere, hvordan de lever sundest.
Men det trekantede sundhedsorakel blev egentlig lavet som et bud på, hvordan man spiser billigst muligt uden at blive syg - og ikke som danskerne har troet; hvordan man spiser sundest.
Siden Brugsen indførte Madpyramiden i 1976 har danskerne lyttet til Spis mest fra bunden . Men det betyder, at man skal fylde sig med hvidt brød, ost og cornflakes - mad, som ingen ernæringsekspert vil kalde det sundeste på markedet.
Til gengæld er Madpyramidens bund fyldt med billige fødevarer, og det skyldes, at den blev opfundet i Sverige i 1974, da priserne på fødevarer steg voldsomt. Eksperter frygtedee, at få ville have råd til at spise på en måde, hvor man undgik at blive syg, og pyramiden skulle informere folk om, hvordan de kunne undgå decideret fejlernæring.
Mest af det billigste
Den kasse, man skulle spise mest af, blev fyldt med billige varer som brød og ris, mens de dyrere grøntsager stod udenfor.
Selskabet bag Brugsen, FDB, erkender, at den traditionelle pyramide ikke angiver det sundeste.
»Målet med Madpyramiden var ikke at opnå det sundeste, men at opnå det middelmådige, som man kunne få flest muligt til at leve op til.
Det hed jo spis mest fra bunden . Men det er i virkeligheden ikke det i bunden, du skal have mest af,« siger Brian Skov Sundstrup, konsulent i FDB.
Men mange har vel forstået det, som om det i bunden er det sundeste?
»Da man lavede Madpyramiden, handlede det om at få sat en model op, som ikke nødvendigvis var det allersundeste, men det, som folk havde råd til. Og man tog også hensyn til, hvad folk spiste i forvejen,« siger Brian Skov Sundstrup.
Sagen er foruroligende, mener videnskabsskribent Tor Nørretranders, der selv opdagede Madpyramidens oprindelse, da han skrev sin bog Menneskeføde .
»Helt grundlæggende er forbrydelsen, at noget, som handler om at spare penge, bliver blandet sammen med, hvad der er sundt. Vi er soleklart blevet narret til at tro, at det sundeste er at spise en masse stivelse i form af brød, ris og pasta,« siger Tor Nørretranders.
Sundhedstyrelsens nye kostråd er langt bedre, siger professor Morten Grønbæk, formand for Motions- og Ernæringsrådet.
»Der er noget i Madpyramiden, som passer fint med kostrådene, men andet handler mere om pris end sundhed. Ifølge kostrådene skal spise flere grøntsager end brød,« siger Morten Grønbæk.
FDB er ved at udarbejde en ny madpyramide, hvor man skal spise mest fra midten af den oprindelige madpyramide.
Spis 600 gram frugt og grønt om dagen
Fisk flere gange om ugen
500 gram kartofler og fuldkornsvarer om dagen
Spar på sukker og fedt fra især kød og mælkevarer
Varier, drik vand og vær aktiv 30 min. om dagen