Mandag, tirsdag og onsdag møder 61-årige Martin Agerbak Madsen op på Charlottenlund Apotek, henter en bunke plastikposer med forskellig slags medicin og kører det ud til apotekets lokale kunder. Det tager tre timer per gang, og han har gjort det i halvandet år. Han fik jobbet, da apoteket i lokalavisen efterlyste seniorer til at bringe medicin ud.
- Jeg føler, jeg gør en forskel, og nogle gange fornemmer jeg, at jeg er den eneste, de ældre mennesker har talt med den dag, jeg kommer. Så jeg prøver at virke, som om jeg aldrig har travlt, selvom jeg har det, siger han til DR P4 København.
Med jobbet som medicinudbringer er Martin Agerbak Madsen en del af en stor gruppe pensionister, der vælger at holde en fod inde på arbejdsmarkedet. Sidste år havde hver ottende dansker imellem 65 og 74 år mindst et par timers betalt arbejde om ugen, viser tal fra Danmarks Statistik.
For Martin Agerbak Madsen kom pensionen tidligt, da han for seks år siden blev ramt af alvorlige hjerteproblemer. Fra den ene dag til den anden måtte han sige farvel til et 32 år langt arbejdsliv som skolelærer og skoleleder.
- Det var hårdt at miste den daglige kontakt til skolelærere og elever. Jeg savnede det sociale liv og trængte til at komme ud blandt andre mennesker, så det virkede som en rigtig god idé at komme ud til ældre medborgere.
Charlottenlund Apotek har i alt tre seniorer ansat, der kommer et par dage om ugen og bringer medicin ud. Da apoteker Hanne Rothe for halvandet år siden efterlyste seniorer i lokalavisen, var interessen overvældende.
- Jeg fik vildt mange reaktioner. Vi stoppede, da vi havde fået 150 ansøgninger, og jeg får stadigt løbende henvendelser, siger hun til DR P4 København.
Hun gik målrettet efter medarbejdere med arbejds- og livserfaring til at køre medicin ud, fordi mange af apotekets kunder er ældre mennesker.
- Alle de ældre mennesker skal have besøg af de her mennesker, og det er rigtigt dejligt at vide, at de får besøg af en person, der giver sig tid til en snak, og sikrer sig, at den rigtige medicin er afleveret. Det giver ro i vores system.
På Charlottenlund Apotek lyder meldingen, at det ikke er lønnen, der motiverer seniormedarbejderne. Og helt generelt er det ikke de økonomiske incitamenter, der får pensionisterne til at tage arbejde, lyder vurderingen fra Anna Amilon, seniorforsker ved VIVE, Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd.
- Det handler om at have noget at stå op til om morgenen, et ønske om at være aktive og at kunne gøre en forskel, både for sig selv og andre mennesker, siger hun til DR P4 København.
Ifølge tallene fra Danmarks Statistik er Region Hovedstaden det sted i landet, hvor flest pensionister arbejder. Her var det sidste år hver syvende borger i aldersgruppen 65-74 år, der havde mindst et par timers arbejde om ugen.
I Charlottenlund agter Martin Agerbak Madsen at blive ved med at køre medicin, så længe han kan.
- Så længe mit helbred holder, nu hvor jeg har nedsat hjertefunktion. Jeg får heldigvis også noget motion ud af det, i løbet af en eftermiddag får jeg gået 2,5 kilometer.
DR København