3F: Metrofirma skjulte ulykker - sendte syge rumænere hjem

Metrofirmaet Cipa har angiveligt tvunget rumænere til at svejse uden øjenbeskyttelse. De efterfølgende skader blev ikke indberettet til Arbejdstilsynet. Det skriver 3F (Foto: Foto: PER FOLKVER/POLFOTO)

Metroselskab indberetter angiveligt ikke arbejdsskader, som loven påbyder. Det hævder fagforbundet 3F i dag

Metrofirmaet Cipa har flere gange i strid med loven holdt arbejdsulykker skjult, når deres ansatte er kommet til skade.

To rumænske metroarbejdere fik svejserøjne, da de blev sat til at svejse uden sikkerhedsbriller. Deres øjne svulmede op, og de kunne ikke se noget i flere dage. I stedet for at blive sendt på hospitalet, blev de to fyret og sendt til Rumænien med to dages varsel. Samtidig indberettede ledelsen i Cipa aldrig ulykkerne. Det viser svar på en aktindsigt fra både Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen, skriver Fagbladet 3F.

Officielt er der registret 130 ulykker på metroens byggepladser. Det er 25 procent flere ulykker, end der er normalt for byggebranchen. Men siden nytår har Metroselskabet noteret sig, at der er begyndt at være færre ulykker på metroen.

Men de skjulte ulykker rejser spørgsmål, om virkeligheden på byggeriet er værre end de officielle tal giver udtryk for. Det mener socialrådgiver i 3F Bygge, Jord og Miljøarbejdernes fagforening i København, Lene Nielsen.

- Metroselskabet kan godt prale af nogle flotte statistikker. Men de statistikker kan ikke bruges til noget, når ulykker i flere tilfælde ikke er blevet anmeldt og ikke tæller med, siger Lene Nielsen.

Det har ikke været muligt at få svar fra ledelsen i Cipa på anklagerne fra de rumænske metroarbejdere. Da interviewet med direktør i Cipa, Aldo Bellone, skulle starte, fik han et opkald fra den italienske hovedentreprenør CMT om at stoppe interviewet.

Hverken ledelsen hos den italienske hovedentreprenør CMT eller Metroselskabet har ønsket at give interview om de skjulte ulykker. Men HR-chef fra Metroselskabet, Peder Mandrup Knudsen, skriver i et svar til Fagbladet 3F:

- Det er et klart krav, at alle ulykker skal indrapporteres. Og derfor er det selvfølgelig alvorligt, hvis der er tilfælde, hvor det ikke er sket, siger Peder Mandrup Knudsenn

Newspaq forsøger at få en kommentar fra Metroselskabet. Dette har dog endnu ikke været muligt.