Knap 300 landmænd er blevet taget på fersk gerning i at opgive for meget landbrugsjord. På den måde har de fået landbrugsstøtte, som om markerne var langt større end de faktisk er.
- Det er lige fra folk, der har opgivet en lille smulle for meget, til folk, der opgivet flere hektar for meget jord. De fleste sager er dog mindre, siger Niels Sønderbye fra Direktoratet for FødevareErhverv, der administrer støtteordningerne til danske landmænd for EU.
De sidste to år har direktoratet været ude for at måle fem procent af de danske landmænds marker op med gps og landmålerudstyr. Og af de cirka 2.500 kontrollerede landmænd i 2005 og 2006 havde 296 landmænd opgivet at markerne var større end de rent faktisk har. De 296 landmænd blev derfor i 2007 bedt om at tilbagebetale fra 58 til 40.290 kroner eller i alt 1.943.865 kroner.
Har I bedragerianmeldt nogle af landmændene for at have opgivet for meget jord?
- Det er selvfølgelig noget, som vi har overvejet. Men vi har ikke kunnet bevise, at nogen landmænd har gjort det bevidst. Derfor har vi pålagt dem at betale det beløb tilbage, som de har fået meget udbetalt inklussiv en sanktion på det dobbelte beløb af det areal, som de uberettiget har fået støtte for, siger Niels Sønderbye.
For de 296 sager med landmænd, der ikke helt vidste, hvor meget landbrugsjord, de ejede, er slet ikke det hele. Bare i 2007 var der yderligere 823 danske landmænd, der opgav op til fire gange meget brakjord end de rent faktisk havde. De forsøgte altså at få brakstøtte for den samme mark op til fire gange. Her nåede man dog at få nedskrevet støtten, inden landmanden fik pengene i hånden.
Listen med 823 markstykker, hvor der er søgt støtte for mere jord end markens areal, står på sickpigs.dk.
- Hvis der ikke sker en bedragerianmeldelse i alle de her sager, så er det et forvaltningsmæssigt svigt. Landmændene har simpelthen taget skatteborgernes penge - så har forvaltningen bare at sørge for at landmændene bliver retsforfulgt. For det er jo ulovligt for landmændene at opgive mere jord end de har. Desværre overrakser alle de mange sager mig overhovedet ikke. Og det overrasker mig heller ikke at forvaltningen ikke tør forfølge landmændene, siger Knud Haugmark, der i mange år har gået landbrugsstøtten efter i sømmene og som står bag sickpigs.dk
Landbrugsrådets præsident Peter Gæmelke nøjes dog med at beklage de mange sager:
- Det er simpelthen ikke i orden, hvis landmænd har opgivet for meget jord. Det må den enkelte landmænd stå til ansvar for og betale tilbage, siger Peter Gæmelke, der dog fortæller, at der har været nogen uoverensstemmelse med direktoratet, om hvad der er landbrugsjord og hvad der ikke er.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.