26-årig mand skyldig i at lade sig hverve af Islamisk Stat

Retten på Frederiksberg (billede) har onsdag formiddag kendt en 26-årig mand skyldig i at have ladet sig hverve af Islamisk Stat, da han rejste til Syrien i 2013. (Foto: Foto: Liselotte Sabroe/arkiv/Scanpix)

En 26-årig mand er onsdag kendt skyldig af Retten på Frederiksberg i en sag om at lade sig hverve til terror af den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat i Syrien.

Sådan lyder en enstemmig beslutning fra dommere og nævninger.

Det var i september 2013, at han rejste til Syrien og opholdt sig i det krigshærgede land indtil februar 2014, hvor han lod sig hverve og modtog træning af Islamisk Stat.

Han var også anklaget for at have deltaget i kamphandlinger, hvilket den 26-årige blandt andet har afvist.

Retten fandt ham heller ikke skyldig i at skulle have deltage i kamphandlinger.

Selv har den 26-årige tidligere forklaret, at rejsen til Syrien skyldtes hans ønske om at "gøre en forskel".

Men at rejsens formål skulle have været nødhjælp, troede retten ikke på.

I rettens begrundelsen lød det blandt andet, at den 26-årige mand ingen erfaring havde med nødhjælp og ikke tog kontakt til nogen organisationer, der havde.

Mandens forklaring fandt retten utroværdig, uklar og ulogisk. Formålet med den 26-åriges rejse var ifølge alle dommere og nævninger at tilslutte sig IS.

Den 26-årige mand, som er født på Færøerne, har en dansk mor og en tunesisk far. Han er desuden gift og har et barn.

Som helt ung var han i Aarhus, hvor han kom i Grimhøjmoskéen. I København har han færdedes i den salafistiske gruppe Kaldet til Islam, hvis mål er at indføre kalifatet.

I løbet af retssagen har den 26-årige mand fortalt, at han er modstander af demokrati.

Det var sidste forår, at Politiets Efterretningstjeneste fik materiale om 19 personer - herunder den 26-årige - og derefter blev den 26-årige og flere andre anholdt.

Den 26-åriges navn optrådte på blanketter fra Islamisk Stat, som blev fundet på en slagmark. I arkivet er der 5000 navne, som ifølge FBI var tilrejsende krigere.

/ritzau/