12 tips til et bedre hjemmekontor

Sundhed
Et hjemmekontor stiller store krav til både indeklima og it-sikkerhed. Her er der gode råd til dig, der arbejder hjemme med huset fuld af mennesker. (Foto: Ritzau Scanpix)

Mange danskere har for tiden hjemmekontor i boligen. Det stiller endnu større krav til både indeklima og IT-sikkerhed. Her får du 12 gode tips.

Mange omdanner for tiden deres boliger til også at være kontor, skole og daginstitution. Og det kan give udfordringer for både IT-sikkerhed og indeklima.

Når huet er fuld af beboere døgnet rundt, vil de fleste i første omgang opleve, at luften indendørs bliver for fugtig. Men samtidig kan den tørre luft udendørs ved udluftning faktisk gøre luften for tør. Derfor opfordrer indeklimaeksperter fra Teknologisk Institut til, at man holder nøje øje med indeklimaet.

- Luften skal skiftes ud løbende. Bygningsreglementet siger som udgangspunkt minimum en halv gang i timen, men i mange boliger - særligt de lidt ældre, som ikke har egentlige ventilationsanlæg – sker det i praksis i mindre omfang. Når vi så allesammen er hjemme, bliver det nødvendigt at lufte ud -og ofte meget mere, end vi er vant til, siger forretningsleder og ingeniør Kristian Vielwerth, Teknologisk Institut.

Den optimale relative luftfugtighed i boligen er mellem 40 og 50 procent – og op til 60 procent i sensommeren.

- Erfaringer fra hospitalsverdenen viser, at den relative luftfugtighed har betydning for hygiejnen og dermed for den potentielle smittespredning. Hvis man nyser, så udsender man en sky af dråber, som kan indeholde smitte. Studier viser, at når luftfugtigheden er under 30 procent relativ luftfugtighed vil bakterier og vira fra nys blive i luften og svæve frit rundt i længere tid, siger forretningsleder og ingeniør Kristian Vielwerth, som råder til, at man bruger en fugtmåler til at holde øje med fugtigheden indendørs.

Få styr på IT-sikkerheden

Bakterier og virus får altså bedre betingelser i det forkerte klima, og det samme gør sig gældende for de typer af vira, der via ondsindede svindlere kan finde vej til din computer på hjemmearbejdspladsen. 

Tusindvis af danskere er nødsaget til at arbejde hjemme på grund af corona-krisen, og det medfører, at der stilles ekstra store krav til IT-sikkerheden, som ikke længere er beskyttet af virksomhedens netværk.

- De cyberkriminelle er ustoppelige i øjeblikket, fordi de udnytter hele verdens frygt til at sprede phishing-mails og falske links i håb om at narre folk til at klikke på de inficerede links for at få adgang til følsomme data, siger IT-sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra it-firmaet AnyTech365.

- Så længe du har styr på sikkerheden på din computer og bruger din sunde fornuft, når det gælder basal IT-sikkerhed, er du godt på vej til at undvige svindlernes beskidte tricks.  

Her giver IT-sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen og AnyTech365 dig otte tips til, hvordan du beskytter dit hjemmekontor mod cyberkriminelle, og i bunden af artiklen finder du fire gode råd til et bedre indeklima fra Teknologisk Institut. 

8 TIPS TIL BEDRE IT-SIKKERHED

1. Vær opmærksom på corona-svindel
Det er vigtigt, at du ikke sænker paraderne i forbindelse med IT-sikkerhed, når du sidder hjemme og arbejder. Det er der mange, der har en tendens til, fordi det hele kan virke mere afslappet. Tankegangen hos de cyberkriminelle er alt andet end afslappet, da de gør alt for at narre danskerne gennem phishing-mails, mistænkelige telefonopkald og falske SMS-beskeder. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på svindelnumre, der relaterer sig til corona-situationen, både som privatperson og på dit hjemmekontor.

2. Installér en VPN-forbindelse
VPN beskytter din internetforbindelse. Den opretter forbindelse via en krypteret server og forhindrer dermed uvedkommende i at opsnappe, hvad du foretager dig på nettet. Det svarer lidt til at du låser din hoveddør. Fordelene ved en VPN er at din IP-adresse bliver skjult, dine data bliver krypteret og samtidig skjuler den også din location.
Hvis ikke allerede du har en pålidelig VPN-tjeneste, så snak med din arbejdsplads om en fælles løsning, så arbejdsrelateret data ikke risikerer at havne i hænderne på de forkerte.

3. Anskaf et antivirus-program
Sørg for at installere et effektivt antivirus-program på din arbejdscomputer. Ligesom med VPN-forbindelsen, kan et antivirus-program også sammenlignes med at beskytte sit hjem mod indbrud. Får de cyberkriminelle fingrerne i private og følsomme data fra din computer, kan man stå med samme følelse som ved et indbrud. 
Et effektivt antivirus-program scanner filer, du henter på nettet, advarer mod mistænkelige websider og får din computer til at køre hurtigere.

4. Brug stærke passwords
Med passwords der er svære at knække, bliver det langt sværere for cyberkriminelle at få adgang til dine private og arbejdsrelaterede data. Brug derfor både store og små bogstaver, tal og tegn og lav dine passwords af minimum 10-12 tegn. Lav en sætning, som kun du kan huske. Fx ”Huset_brændte_i_1990” eller ”Hundenfødte5Hvalpe”. Generelt er det en god idé at ændre passwords regelmæssigt, gerne hver tredje eller fjerde måned.

5. Sørg for at systemet er opdateret
Hvor mange tænker ikke, at det sagtens kan vente lidt med de få opdateringer, der popper op nede i hjørnet af computeren? Især hvis du har sat dig for at nå et par vigtige opgaver inden frokost, kan det være frustrerende at bruge tid på en opdatering, der sagtens kan tage 15-20 minutter, fordi computeren også skal genstartes, inden den er klar igen.
Gør dig selv den tjeneste at opdatere computerens system, så snart der kommer en ny opdatering. Ja det tager tid, men ofte er opdateringer til styresystemet utrolig vigtige, da de er med til at lukke små huller i systemet. Det kan netop være med til at holde de cyberkriminelle væk fra dine data på computeren. 

6. Beskyt dit trådløse netværk  
Ligesom med alle andre passwords, er det en god idé at ændre password til din router engang imellem. Log aldrig på naboens netværk, hvis du oplever at dit eget internet kører lidt for langsomt. Tjek om du har nogle opdateringer, der ligger og venter. Eller tag fat på din internetudbyder og undersøg mulighederne for at skifte til en højere hastighed. Du kan også benytte dig af internetdeling via din telefon, hvis du har mulighed for det. Her er det vigtigt at huske at oprette en kode, så hvem som helst ikke kan logge på din telefons netværk.   

7. Lav backup
Det er en god idé at lave en backup af dagens arbejde, så du ikke mister vigtige filer, hvis uheldet er ude. Gør det til en vane at lave en backup af relavant data, inden du afslutter din arbejdsdag. Måske har du mulighed for det via din virksomheds interne system, og ellers kan du gøre brug af en ekstern harddisk.

8. Hav kontakt med din IT-afdeling
Sørg for at have kontakt med IT-afdelingen i din virksomhed, så eventuelle problemer kan afhjælpes med det samme. Det er vigtigt at vide, hvem du skal kontakte, hvis du pludselig får brug for hjælp. En god idé er at teste fjernadgangen til din kontaktperson i IT-afdelingen, så du ved at det virker, hvis du en dag akut får brug for hjælp.  

4 GODE RÅD TIL ET BEDRE INDEKLIMA

1. Luft ud 
Lav gennemtræk gerne en gang i timen af ca. 10 minutters varighed. Man kan også lade emhætten køre på laveste trin hele tiden eller lade den køre 10 minutter hver time.

2. Fang luftforureningen direkte ved kilden
Sørg for, at luften så vidt muligt bevæger sig fra stuer og værelser mod køkken, bryggers og bad og derfra ud i det fri via vinduer, udsug eller emhætte.

3. Hold styr på den relative luftfugtighed indendørs med en fugtmåler 
Hvis luften er for tør, kan man fx tage bad med åben dør, tørre tøj indendørs og sørge for at have blomster og andre planter indendørs – og vande dem flittigt.

4. Pas på ydervæggene og andre kolde overflader
Når en varm og relativt fugtig luft rammer en koldere overflade, kan det give grobund for skimmelsvamp. Hav gerne 10 cm. luft mellem møbler og ydervægge samt afstand mellem vindue og gardiner.