De higer og søger og graver og drøner rundt med metaldetektorer. Heldigvis, for både amatør-arkæologer og de professionelle finder hvert år spændende ting under den danske muld fra vores forfædres tid.
Arkæologiske museer har lavet en top 10, hvor hvert fund fra udgravningerne på hver deres måde kaster nyt lys over vores fælles danmarkshistorie.
I år har der været særligt mange fund fra bronzealderen, og fund fra denne periode er derfor i høj grad repræsenteret på Top 10. Blandt de vigtigste fund fra bronzealderen er et cirka 3.000 år gammelt offerfund med en behornet mand fra Thy, en mystisk solskive af rav fra Viborgegnen og et ligbrændingsanlæg fra Bellinge ved Odense – ingen af disse fund er på nogen måde hverdagskost for danske arkæologer.
Et sjældent gravanlæg fra Bellinge ved Odense under udgravningen. Foto: Slots- og Kulturstyrelsen
Af andre spændende fund kan Langeland byde ind med en stenaldergrav, som havet var tæt på at ødelægge, før arkæologerne kom graven til undsætning. I Roskilde har arkæologer fundet en kælder, der formentlig har tilhørt Dronning Margrete d. 1., og ved udgravninger i hjertet af København har arkæologer afdækket dele af den middelalderlige vold, der endnu en gang rykker på vores forståelse af hovedstadens tidligste fæstningsanlæg.
Så lille, men med stor betydning. Den behornede mand fra Thy. Foto: Slots- og Kulturstyrelsen
Top 10 er udarbejdet af Slots- og Kulturstyrelsens Center for Kulturarv på baggrund af museernes egne indberetninger af fund fra det forgangne år. Listen angiver fundene i vilkårlig rækkefølge. Der var i 2019 i alt 20 stærke kandidater til årets Top 10.
Se alle fundene her