Europas sikkerhed står ved en skillevej.
Sådan lyder det fra EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, der mandag eftermiddag landede i Paris.
Her har Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, indkaldt til uformelt topmøde for at diskutere Europas sikkerhed, og hvordan Europa skal forholde sig til USA's forhandlinger med Rusland om fred.
- Jeg er lige ankommet til Paris, hvor vi skal have afgørende samtaler. Europas sikkerhed står ved en skillevej, skriver von der Leyen på det sociale medie X.
Hun fastslår, at situationen ikke kun drejer sig om Ukraine, men også om Europas sikkerhed mere bredt.
- Vi har brug for en hurtig tankegang. Vi har brug for et stærkt forsvar. Og vi har brug for begge dele nu, skriver von der Leyen.
EU-præsident António Costa deltager ligeledes i mødet i Paris. Han lover, at alle 27 EU-lande vil blive inddraget i diskussionerne.
- Dette er begyndelsen på en proces, der vil fortsætte med inddragelse af alle de partnere, der er engageret i fred og sikkerhed i Europa.
- Den Europæiske Union og dens medlemslande vil spille en central rolle i denne proces, skriver António Costa på det sociale medie X.
Ud over Frankrig deltager Tyskland, Storbritannien, Italien, Polen, Spanien, Holland og Danmark på mandagens møde.
Her vil statsminister Mette Frederiksen (S) repræsentere ikke bare Danmark, men også de nordiske og baltiske lande.
Det sker på et tidspunkt, hvor EU-landene har erkendt behovet for oprustning. Det blev fastslået på et "uformelt reflektionsmøde" i begyndelsen af februar.
Her blev der lavet en foreløbig tidsplan for, hvordan EU-landene kan koordinere oprustningen.
Første skridt er efter planen, at EU-Kommissionen til marts vil komme med en såkaldt hvidbog om forsvar.
Her vil EU-Kommissionen blandt andet give EU-landene rådgivning om, hvilke kapaciteter det kunne give mening at investere i sammen.
Det kunne eksempelvis være luftforsvar og droner. Samt rådgivning om, hvordan det kan finansieres.
Til maj vil EU derefter holde et topmøde med Storbritannien, hvor man skal diskutere muligheden for at samarbejde med tredjelande om Europas forsvar.
På det ordinære EU-topmøde i juni er det så meningen, at EU-landene skal træffe konkrete beslutninger om, hvordan man vil investere i mere forsvar.
Spørgsmålet er dog, om den tidsplan vil blive forkortet som følge af udmeldingerne fra Trump administrationen i den seneste uge.
Her har USA's forsvarsminister, Pete Hegseth, gjort det klart, at USA bliver i Nato. Men at USA forventer, at Europa nu tager ansvar for egen sikkerhed.
/ritzau/