En liter benzin, 20 kroner. 100 km vejkørsel, 60 kroner. Flyrejse til Berlin, 1.500 kroner. Hvis vi skal slippe for smeltende isbjerge og uddøende arter, er der ingen vej uden om: det skal blive dyrere for danskerne at bevæge sig rundt i verden.
Det mener i hvert fald to af Danmarks førende transportforskere. I kølvandet på FN s fjerde og mest dystre klimarapport har de på Nyhedsavisens opfordring regnet lidt på, hvordan vi på trafikområdet mest effektivt kan bremse den globale opvarmning.
»Der er ingen tvivl om, at man vil få størst effekt ud af at lægge afgifter på alle veje i hele Danmark. Det er ikke særligt svært at indføre, og det ville få folk til at køre mindre i bil,« siger seniorforsker på Danmarks Transportforskning, Linda Christensen.
Hun vurderer, at man på kort sigt ville kunne få danskerne til at køre 10 til 15 procent færre kilometer årligt, hvis man satte et prisskilt på 60 kroner på hver 100 km vejstrækning.
Benzin til 20 kr.
I dag kører en dansk gennemsnitsbil cirka 20.000 kilometer om året og udleder tre tons CO2. Skærer man 15 procent af det, sparer man samtidig 400 kilo CO2 om året. Linda Christensen mener, at de biler, der kører længst på literen, skal have lov til at slippe lidt billigere i vejafgiften end de store benzinslugende biler.
»Så vil vi også give danskerne lyst til at købe mere miljøvenlige biler,« siger hun. Men man kunne også bare skrotte hele den dyre danske registreringsafgift og lægge afgiften på benzinen, påpeger lektor Per Homann Jespersen fra Institut for Miljø og Trafik på RUC. Han regner sig frem til, at en fordobling af prisen på benzin – det vil sige en literpris på godt 20 kroner – vil få bilkørslen til at falde med 10 procent.
Det kræver dog, at hele EU bliver enige om sådan en pris, påpeger Per Homann Jespersen.
»Ellers ville folk jo bare køre over grænsen og købe billig benzin,« siger han.
Han foreslår også, at prisen på en flybillet får et skub opad på cirka 50 procent. Det ville nemlig få danskerens flyvelyst til at vende tilbage til niveauet for 1990, hvor det pludselig begyndte at stige rekordhurtigt.
»Hvis en billet til Berlin koster 1.500 kroner i stedet for 1.000 kroner, så ville flere se sig om efter alternative måder at rejse på. Eller også ville man blive hjemme og finde på noget andet,« siger Per Homann Jespersen.