Vilde besparelser: Her skæres handicappedes ferier ind til benet

De handicappede i Norddjurs Kommune skal nok ikke forvente, at være med til næste års udgave af Sølund Musik-festival. (Foto: Foto: Axel Schütt/Ritzau Scanpix (arkiv))

Den kriseramte Norddjurs Kommune skærer personalet på de handicappedes botilbud med ti procent.

For ikke at blive sat under administration gennemfører politikerne i den kriseramte Norddjurs Kommune store besparelser.

Besparelserne rammer blandt andre de handicappede, som får deres ferieordning barberet med 80 procent, skriver DR.

I alt vedtog politikerne tidligere på ugen, at skære for over 30 millioner kroner i servicen til ældre og handicappede.

Kredsformanden for Spastistikerforeningen, Asger Laustsen, er far til 37-årige Brian Laustsen. Han bor på et botilbud i Auning og rammes direkte af besparelserne:

- Det gør mig utrolig ked af det. Koncerter og festivaler er nogle af Brians højdepunkter. Han ser meget frem til det og taler meget om det. Vores kære er på Kreta, Skallerup Klit og Sølund Musik-festival, men det går de glip af de kommende år, siger Asger Laustsen.

Asger Laustsen er 62 år og frygter, at han ikke selv kan løfte opgaven og udfylde sønnens behov:

- Indtil videre har vi selvfølgelig kræfter til at gøre noget, men lige pludselig kan vi ikke længere klare det. Vi har Brian med på ferie i vores sommerhus, men vores søn bor i et botilbud, så må det også være kommunens opgave at hjælpe til at få en ferie en gang imellem.

Udover at besparelserne rammer ferie og fritid, rammer det store indhug også dagligdagen. Der skal nemlig også ti procent på personalet.

"Det er ikke luksus"

Formand for Voksen- og Plejeudvalget i Norddjurs Lars Møller (S) oplyser til DR, at der fortsat er en pulje på 400.000 kroner, som man vil bruge til sommerferieaktiviteter.

Lars Møller siger desuden, at "en større del af det faste budget til drift" vil blive prioriteret til ferierejser.

- Med de beslutninger, vi har taget, har vi taget ansvar, og der er styr på økonomien nu. Det er ikke luksus, men der er taget hånd om tingene, og forhåbentlig kan vi, inden for de næste tre år, begynde at forbedre servicen igen, siger Lars Møller.

Den trængte kommune skal i 2019 finde 115 millioner kroner for at undgå at komme under administration.

Jagten på de mange millioner betyder også, at der lukkes en skole og vil blive sparet på gadebelysning og vedlighold af grønne områder.