Olie, træpiller og naturgas. Danskerne brænder meget forskelligt af, for at holde kulden fra døren, når frosten for alvor bider. Men det koster, og prismæssigt er der langt mellem den billigste og dyreste måde at holde varmen om vinteren.
Ifølge Energistyrelsen kan en gennemsnitlig familie, der bruger 20.000 kroner om året på fyringsolie, spare mellem 6000 og 7000 kroner, hvis de skifter til en varmepumpe.
Hos Energistyrelsen er man begyndt udbrede kendskabet til varmepumper, der bruger el til at varme huset op. Men det er svært at få de danske boligejere væk fra de fossile brændstoffer og over på de mere miljørigtige varmepumper, der kan være med til at sænke varmeregningen.
- Der er mange boligejere, der har mulighed for jordvarme og andre varmepumper, men det lader til, at vi i Danmark ikke er så bekendt med de muligheder. I Sverige sælger de ti gange så mange varmepumper om året, som vi gør herhjemme. Det er en teknologi, alle svenskerne kender, siger projektleder hos Energistyrelsen Michael Reuss til Newspaq.
Han fremhæver især to varmepumper, som ifølge Energistyrelsen kan skære ned på varmeregningen.
Den første metode er jordvarme, der består af en lang slange og et jordvarmeanlæg. Slangen bliver gravet ned i jorden og anlægget udvinder varmen fra jorden til at opvarme huset. Det kræver dog, at man har en relativ stor have at grave slangen ned i, og det koster i omegnen af 125.000 kroner at få indlagt jordvarme.
Den anden måde er en luft-til-vand-pumpe, der arbejder ud fra samme koncept som et køleskab. Men i stedet for at trække varm luft ud, trækker man energien ud af luften udenfor og bruger den til at opvarme husets vandrør. En luft-til-vand-pumpe ligger i samme prisniveau som et dyrt oliefyr.
Begge metoder kræver dog, at huset er godt isoleret, da de begge arbejder ved lavere temperaturer end oliefyr og træpillefyr.
Michael Reuss er klar over de høje omkostninger ved at skifte til en af varmepumperne, men understreger, at det på lang sigt kan være en god idé.
- Det er klart, det kan være fristende som boligejer at købe et oliefyr, der er billigt. Men det er en god idé at overveje en mere fremtidssikret løsning. I langt de fleste tilfælde er varmepumpen en investering, som giver besparelser på varmeregningen , fortæller han.
Du kan selv finde ud af, om der er penge at hente ved at skifte til en varmepumpe på Energistyrelsens hjemmeside:
http://sparenergi.dk/forbruger/varme/varmepumpe
Newspaq