I intet andet vesteuropæisk land er middellevetiden så lav som i Danmark. Det viser en ny opgørelse fra samarbejdsorganisation OECD. Det skriver Politiken søndag.
Mens borgerne i de længst levende lande kan forvente at blive 83,7 år i Schweiz og 83,5 år i Spanien, kan danskerne blot forvente at blive 80,9 år.
Efter Danmark kommer alene østeuropæiske lande som Tjekkiet, Kroatien, Estland og Polen.
- Middellevetid er det bedste mål, vi har for en befolknings generelle sundhedstilstand. Og her ligger Danmark desværre rigtig dårligt. Og har gjort i rigtig mange år, siger Knud Juel, professor emeritus, Statens Institut for Folkesundhed.
I 1960 havde Danmark den 4. længste middellevetid i hele verden. I 1970 lå vi nummer 6 i Europa. I 1980 nummer 9. I 1990 nummer 17, hvor kun Portugal lå efter os som sidste vesteuropæiske land. Ved årtusindskiftet havde Portugal overhalet os, og siden da har Danmark haft den dårligste middellevetid i Vesteuropa.
Knud Juel var i 1989 med til at dokumentere de store forskelle i middellevetid og har siden påpeget den dårlige placering i utallige rapporter. 14 sundhedsministre fra begge sider af Folketingssalen haft den nedslående viden om danskerens dårlige placering, uden at de har fået Danmark væk fra den vesteuropæiske bundplacering. Andre landes sundhedsgevinster har altid overstrålet de danske.
Fire førende sundhedsprofessorer fastslår samstemmende, at den dårlige placering ikke skyldes for få penge til hospitalerne, dårlige læger eller dårlige behandlingsresultater eller et dårligt fungerende sundhedsvæsen generelt.
- Resultatet er ikke udtryk for et sundhedsvæsen, der svigter, siger professor i sundhedsøkonomi og -politik, Kjeld Møller Pedersen, SDU, til Politiken
Han støttes af professor Jes Søgaard, der siger:
- Vi kan geare og toptune vores sundhedsvæsen til sygdomsbehandling, men når vi forbliver verdensmestre i at få de alvorlige sygdomme, så når vi ikke de andre landes middellevetid, siger han.
Politiken