Vi elsker vores løn, barsel, overtidstillæg, efteruddannelse og pension. Et overvældende flertal på ni ud af ti danskere mener, at overenskomsterne sikrer os gode løn og arbejdsvilkår.
Det fremgår af en meningsmåling, som Capacent har lavet for HK forud for forhandlingerne om nye overenskomster for landets privatansatte til foråret.
Alligevel vender flere og flere lønmodtagere fagforeningerne ryggen, så det i dag er mere end hver tredje dansker, der ikke medlem af den fagforening, der forhandler deres løn.
Det skyldes, at man ikke behøver være medlem for at få goderne. For eksempel kan en tømrer sagtens droppe medlemskabet af Træ-Industri-Byg og stadig få fordelene fra den overenskomst, hans kolleger, der er medlem af fagforening, har sørget for.
”Mange træffer valget ud fra en vurdering af ens egen nytteværdi. Hvorfor betale til noget, når jeg alligevel får alle goderne?,” siger professor ved Københavns Universitet Jesper Due.
Overrasket
Han forklarer, at det især er unge, kortuddannede og indvandrere, der er ”gratister” og ”freeridere”, som han kalder dem.
Det undrer Jesper Due, at medlemmerne til gengæld vælger de ”gule”, konkurrerende fagforeninger, selvom de er klar over, at det kræver en overenskomst at få en ordentlig løn.
”Det er overraskende, at så mange melder sig ind i det Faglige Hus og Kristelig fagforening, fordi de stort set ikke laver nogen overenskomster og 80 procent af deres medlemmer er dækket af en LO-overenskomst,” siger han.
Som fortalt i Avisen.dk har Det Faglige Hus netop rundet 80.000 medlemmer - alt i mens LO-forbundene fortsat mister opbakning.
Læs også: Gul fagforening stormer frem
De snylter
Et af de forbund, der taber mange tusinde medlemmer hvert år, er HK.
”Det er opløftende, at så mange danskere er bevidste om, at gode løn- og arbejdsvilkår ikke bare daler ned fra himlen. Men jeg har det ad helvede til med, at vi ikke får de sidste 30 procent med til at betale for festen, men at de i stedet snylter på de andre,” siger næstformand i HK Privat Bjarne Nielsen.
”Vi er ikke gode nok til at konfrontere de pågældende. Det skal vi arbejde på fremover.”