Verdens økonomi vokser

Talknuserne i Den Internationale Valutafond (IMF) har regnet på den globale økonomi. I IMF's nye kvartalsrapport siger organisationen, at den globale vækst stiger. På billedet er det Christine Lagarde, direktør for IMF. (Foto: Foto: Joshua Roberts (arkiv)/Reuters)

Den Internationale Valutafond skruer i kvartalsrapport op for forventningen til økonomisk vækst i Eurozonen.

Den globale økonomi vokser, rapporterer IMF i sin kvartalsprognose.

Væksten i verdensøkonomien ventes i år at blive 3,6 procent, mens den næste år bliver 3,7 procent.

Begge tal er 0,1 procentpoint bedre end prognosen fra forrige kvartal.

Rapporten, der offentliggøres kort før årsmødet i Den Internationale Valutafond (IMF) og Verdensbanken, dykker ned i forholdene rundt om på kloden. Den siger blandt andet, at væksten er for opadgående i Eurozonen.

Trods usikkerhed om brexit hæves vækstprognosen for i år til 2,1 procent. Næste år ligger væksten til at blive 1,9 procent.

Den hidtidige prognose for Eurozonen sagde en vækst i år på 1,9 procent og 1,7 procent i 2018.

I USA ventes væksten i år at blive på 2,2 procent og 2,3 procent næste år. Det er 0,1 procentpoint bedre end den hidtidige prognose.

Også i Kina går det bedre. Den hidtidige prognose talte om en vækst i 2017 på 6,7 procent og 6,4 procent næste år.

Nu skruer IMF op for forventningen og siger en vækst på 6,8 procent og 6,5 procent.

Også i Rusland går det bedre. Regnedrengene i IMF siger, at Ruslands økonomi i år vokser med 1,8 procent og med 1,6 procent i 2018.

Hidtil var der ventet en vækst på 1,4 procent i såvel 2017 som i 2018.

Væksten i Japan, der efter USA og Kina er verdens tredje største økonomi, vokser i år med 1,5 procent og næste år med 0,7 procent, siger rapporten.

Hidtil har forventningen været 1,3 procent og 0,6 procent.

Men der er hår i den japanske suppe, advarer IMF-økonomerne. En arbejdsstyrke, der bliver stadig mindre, og en svag inflation vil trække den anden vej.

Den samlede vækstprognose for Afrika syd for Sahara er sat lidt ned, nemlig med 0,1 procentpoint til 2,6 procent i år og 3,4 procent næste år.

Men økonomien i de forskellige lande i området er vidt forskellig. Blandt andet taler rapporten om store problemer i Gambia, Sydsudan og Somalia på grund af tørke og mangel på mad.

Omvendt ventes en vækst på 8,5 procent i år og næste år i Etiopien.

/ritzau/AFP