Regeringen tager et skridt frem og to tilbage ved først at reformere kontanthjælp og SU med de borgerlige partier for så senere at lave en feberredning for langtidsledige med Enhedslisten.
Det siger Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby om regeringens udspil "Ny og bedre indfasning af dagpengereformen", som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fremlægger tirsdag formiddag.
- Når det gælder at skabe arbejdspladser i Danmark, så fører regeringen og ikke mindst statsministeren en slingrekurs, som er med til at skabe usikkerhed og utryghed, siger Ellen Trane Nørby.
- Virksomhederne tør ikke investere i Danmark. De ved ikke, hvornår regeringen opfinder en ny skat eller afgift, som gør det vanskeligere at skabe arbejdspladser i Danmark, siger hun.
Udspillet sikrer ifølge flere medier forsørgelse til 20.-25.000 langtidsledige, som i år mister dagpenge.
Langtidsledige får indtil 2017 en ydelse på 80 procent af højeste dagpengesats for forsørgere og 60 procent for ikke-forsørgere. Ydelse svarer til uddannelsesydelsen til folk på kontanthjælp. Ydelsen modregnes ikke i formue eller ægtefællens indkomst.
Ellen Trane Nørby vil gerne vide, hvem der skal betale regningen. Hun vil hellere skabe job end at opfinde flere offentlige ydelser til langtidsledige. Derfor burde regeringen have lyttet mere til Venstre i forhandlingerne om vækstplanen, mener hun.
- Alle er meget fokuserede på, at nogle mennesker står i en vanskelig situation og har behov for at få deres hverdag til at hænge sammen.
- Men det bedste, vi kan gøre for dem, er, at der er et job, de kan få. Hellere i morgen end om et år. Derfor fejler regeringen, når den ikke har fokus på at skabe arbejdspladser i Danmark, siger Ellen Trane Nørby.
/ritzau/