Motion i arbejdstiden er kun godt, men det skal bare være frivilligt.
Det mener Mogens Høgsdorf, der til dagligt arbejder i Byens Drift Nord i Københavns Kommune, hvor han fejer veje, brænder ukrudt og tager sig af grønne områder og Bispebjerg Kirkegård.
Tirsdag har sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF) foreslået, at der skal være obligatorisk motion for alle ansatte, der er i risiko for nedslidning. Det er medarbejdere med en kombination af en kort uddannelse og hårdt fysisk arbejde som for eksempel vej- og park folk og rengøringsmedarbejdere.
En by i Rusland
59-årige Mogens Høgsdorf har været vej-og park medarbejder i snart 21 år og vil meget gerne have motion ind i arbejdstiden. Men det skal være frivilligt, mener han.
- For nogle er motion en by i Rusland, og dem når man ikke ved tvang. Faren ved at gøre det obligatorisk er, at folk reagerer ‘rasmus modsat’, og føler sig tvunget af chefen. Det er synd, for der er virkelig nogen, der har brug for at røre sig, siger han.
Ifølge Mogens Høgsdorf skal man passe på med, hvilke opgaver arbejdsgiverne får over for medarbejderne, da det kan blive svært at sætte en grænse.
- Hvad er det næste så? At man skal se på, hvad man har med i madpakken? Det må ikke blive fanatisk og udelukkende afhængigt af, om man har en chef, der kan finde en god ordning eller ej, siger han.
Det kan virke
Fra 2010 til 2013 var han og hans kolleger med i et stort projekt i Københavns Kommune ved navn ‘Sammen om Sundhed’, som inkluderede alt fra hjemmehjælpere til vej-og park medarbejdere, og Mogens Høgsdorf husker årene som en kæmpe succes.
Der var muligheder for at prøve kræfter med yoga og gymnastik ligesom man kunne få kostvejledning og undervisning i sundhed. Blandt andet lærte vej-og park medarbejderne en del om, hvorfor mænd dør tidligere end kvinder, og hvorfor de ikke går til lægen.
I starten var reaktionen: “Skal kommunen nu bestemme det?” fortæller han.
- Men den ene tog den anden med sig uden nogen form for tvang. Vi startede med at være en to-tre stykker, men endte med at være 15-20 stykker, siger Mogens Høgsdorf, der selv kom i så god form, at han kom op at løbe et halvmaraton i perioden.

Mogens Høgsdorf blev så bidt af at dyrke motion, at han også løb et halvmaraton med sin kollega. (Foto: Privatfoto)
Løste konflikter
Projektet gav flere gevinster end et bedre helbred.
- Vi kom til at grine sammen og se hinanden på en anden måde. Den, som man måske før synes var dum i hovedet, viste sig at være meget flink. Det løste konflikter, styrkede vores sociale sammenhold, og jeg synes også, at vi blev bedre til at løse vores arbejdsopgaver, siger Mogens Høgsdorf.
Selv husker han da også at være inde på Københavns Rådhus, hvor mange af tilbagemeldingerne var positive, og hvor man ærgrede sig over, at det var slut. Flere lagde vægt på, at det skulle være et tilbud, husker han.
- Derfor undrer det mig da også lidt, at man foreslår det som noget obligatorisk nu. Men måske er det for at få noget debat i gang, og det kan jo være, at det lander et andet sted. Jeg håber meget, at det bliver et frivilligt tilbud igen, siger Mogens Høgsdorf.