Kendt hospitalschef: Fysisk træning bør være obligatorisk for sosu’er
Det er en rigtig god idé, at Københavns Kommune har indført træning i arbejdstiden for sosu'er, mener Torben Mogensen. Arbejdspladsen har nemlig et ansvar for at forebygge nedslidning. (Foto: Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix)
Ligesom fysisk træning er en del af jobbet som jægerpilot, bør det også være en del af jobbet som social- og sundhedsassistent, mener debattør og tidligere hospitalschef, Torben Mogensen.

Når det kommer til jægersoldater, politifolk og brandfolk, accepterer alle, at det er en del af jobbet at træne og holde sig fysisk i form.

Hvorfor er det så kontroversielt at mene, at det også gælder for social- og sundhedsassistenter?

Sådan lyder det fra Torben Mogensen, som er overlæge, debattør og tidligere vicedirektør for Hvidovre Hospital. 

- Jeg mener, at vi er nødt til at sige, at træning er en del af jobbet som social- og sundhedsassistent, for der er mange, som ikke kan holde til arbejdet i så mange år, uddyber Torben Mogensen til Avisen.dk.

Københavns Kommune har iværksat et projekt med obligatorisk træning i arbejdstiden for social- og sundshedsassistenter. Bølgerne gik højt, da projektet torsdag blev diskuteret i Debatten på DR2, hvor ikke alle bakkede op om træningskravet én time om ugen. Kommunen skal ikke pålægge sine sosu'er at træne med elastikker på en plejehjemgang, lød kritikken. Det må være op til den enkelte selv at bestemme sin træning, lød anbefalingen.

Sosu'er har noget til fælles med jægersoldater

Torben Mogensen roser imidlertid Københavns Kommune for initiativet og minder om, at sosu'er er blandt de faggrupper, som risikerer nedslidning, især med den hævede pensionsalder, som politikerne har stillet danskerne i sigte. I øjeblikket diskuterer politikerne, om der skal findes en særlig - og tidligere - udvej fra arbejdsmarkedet for de nedslidte, der ikke kan klare de ekstra år på jobbet. 

Artiklen fortsætter under boksen

- Det at være social- og sundhedsassistent indebærer, at man har med syge mennesker at gøre, og selv om vi har nogle hjælpemidler, kommer der i sidste ende nemt nogle tunge løft. Den bedste måde at forebygge rygskader på, er ved at være i god fysisk form, siger Torben Mogensen.

Han ville selv gerne have indført træning i arbejdstiden for de ansatte, da han var chef på hospitalet, men på grund af økonomiske forhold blev det aldrig til noget, fortæller han.

Men kan man virkelig sammenligne sosu'ers arbejdsvilkår med jægersoldaters og brandfolks?

- Ja, og så alligevel ikke. Men det, der er til fælles, er, at man har et hårdt, fysisk arbejde.

Når en ældre borger falder

Hvis man vil være jægersoldat, ved man vel fra start, at man går ind til et job, hvor man skal holde sig i form. Men det ved man vel ikke nødvendigvis, når man vælger at blive sosu?

- Nej, jeg tror slet ikke, at hverken dem, som tager uddannelsen eller andre  mennesker tænker over, hvor fysisk hårdt det arbejde er.

Var det ikke bedre, at man ændrede arbejdsvilkårene, så de ansatte ikke blev slidt ned?

- Der er ting, du ikke kan lave om på. Man kommer ud for nogle fysiske belastninger. For eksempel er der nogle patienter eller borgere, som er tunge. Selvom man har hjælpemidler til at løfte dem, så kan der for eksempel ske det, at en ældre borger falder. Selvom den ansatte har fået besked på at lade den ældre falde, griber man jo typisk i refleks ud efter borgeren. 

Ikke sætte en utrænet 50-årig til at løfte vægte

Tror du ikke at nogle ansatte vil se det, som om arbejdsgiveren blander sig i noget privat?

- Formentlig i starten, men så bliver det nok en naturlig ting. Vi er jo nødt til at starte et sted.

Er der ikke risiko for, at det bliver en klapjagt på de usunde og dem, der er i dårlig form? 

- Det tror jeg såmænd ikke. Men det er klart, at det skal gøres på en professionel måde, hvor man har de faglige organisationer med på det. Det skal tænkes ordentligt igennem, og man skal tage hensyn til de ansattes blufærdighed og træningsniveau, så man ikke sender en 50-årig, som aldrig har trænet, ned for at træne med vægte, siger Torben Mogensen.

via Listen To News