Vatikanet fordømmer dødsulykke i Dakar Rally
Dakar Rally møder nu kritik fra en uventet side. Vatikanet beskriver ørkenløbet som blodigt, uansvarligt og kynisk.

Det er sjældent, at Vatikanet sænker sit religiøse blik over sportens verden og kommer med kritik. Imidlertid har det seneste dødsfald i Dakar Rally fået bægeret til at flyde så meget over, at den vatikanske avis Osservatore Romano i torsdagens udgave fordømmer ørkenløbet og kalder det »blodigt« og »uansvarligt«. Det skriver South African Press Association.

Tirsdag døde den 29-årige, sydafrikanske motorcyklist Elmer Symons efter et styrt på fjerde etape, og det, skriver Romano, har »meget lidt at gøre med sund konkurrence.«

I alt hævder avisen, at 54 personer, herunder deltagere, publikum og journalister har mistet livet i forbindelse med løbet, siden begyndelsen i 1979. Der er dog ikke enighed om det præcise tal.

»Blodsporet, der forlænges fra det ene år til det næste, (...) understreger det voldselement, der ligger til grund for ethvert forsøg på at eksportere ’vestlige’ ting til en menneskelig og miljømæssig kontekst, der ikke har meget at gøre med Vesten,« skriver Romano og fortsætter:

»Med en kynisk attitude, der ignorerer virkeligheden i de gennemkørte lande, kaster biler, motorcykler og endda enorme lastbiler sig ved halsbrækkende fart ud i ørkenen, hvor deres kadavere ofte bliver efterladt, så de rådner op og bliver til rustne monumenter over uansvarligheden.«

I år deltager 245 motorcykler, 185 biler og 85 lastbiler i løbet, hvis 7.915 kilometer lange rute går gennem landene Portugal, Spanien, Marokko, Mauretanien, Mali og Senegal.