"Vanvittigt": Sparer på de ældre - men bruger 97.000 på konference med forplejning

Med sit foredrag står 72-årige Lone Kühlmann for en sjettedel af budgettet. (Foto: Foto: Simon Læssøe og Linda Kastrup/Ritzau Scanpix (arkiv))

Knap 100.000 kroner til en konference om ældre er for meget, når der samtidig ledes efter besparelser på 20 millioner kroner på ældreområdet. Det mener flere politikere i Svendborg Kommune.

Få dage før en ældrekonference skal løbe af stabelen i Midtbyhallen i Svendborg udsættes arrangementet for stor kritik af Ældresagen i Svendborg-Gudme.

Det er budgettet, som har fået foreningens nye formand, Birgit Price, op i forargelsens felt.

Kommunen arbejder i øjeblikket på at lave et katalog med spareforslag for over 20 millioner kroner på ældreområdet, skriver Fyns Amts Avis.

Men til ældrekonferencen er der blandt andet sat 30.000 kroner af til forplejning af 300 deltagere og et tilsvarende beløb er sat af til tre oplægsholdere, hvor den ene er journalist og forfatter Lone Kühlmann. Hun skal have 16.000 kroner for sit foredrag.

Det samlede budget er 97.100 kroner. Og det er vanvittigt, mener Birgit Price.

- En kop kaffe og et stykke kage vil være fint, men der behøver ikke være en anretning med ved sådan et arrangement. Det hører ingen steder hjemme, og den burde spares væk, når man står foran store besparelser, siger Birgit Price til Fyns Amts Avis.

Også Venstres medlem af Social- og Sundhedsudvalget, Mette Kristensen, får kaffen galt i halsen, når hun ser budgettet.

- Vi har lige på flere møder diskuteret, om vi skulle fjerne 35.000 kroner fra senioridrætten, og jeg ville hellere bruge pengene på det område, siger Mette Kristensen, og mener, at man kan få det samme udbytte af konferencen for færre penge.

Hun får støtte hos Dansk Folkepartis Jesper Larsen, som mener at det havde set bedre ud, hvis konferencen havde kostet det halve:

- Al udvikling må ikke gå i stå, men vi er også nødt til at acceptere, at vi er en fattig kommune, siger Jesper Larsen til Fyns Amt Avis.

Den tidligere formand for Social- og Sundhedsudvalget, Hanne Ringgaard Møller (R), forsvarer udgifterne til konferencen, skriver Fyns Amts Avis. Hun siger til avisen, at udbyttet på længere sigt kan spare kommunen for nogle penge.

- Vi skal bruge konferencen til at få borgerne i spil i forhold til, at vi i fremtiden skal tænke mere effektivt, så vi kan spare nogle penge. Alternativet kan blive, at vi skal have fat i den store hammer og lukke et plejecenter eller skære voldsomt i personalet, siger Hanne Ringgaard Møller.

Ældre Sagen kalder det for "fuldstændig ude i hampen" at bruge så mange penge på en konference, når der samtidig spares på de ældre. 

- De beløb, som du fortæller mig, lyder helt vanvittige, siger Birgit Price, formand for Ældre Sagen i Svendborg-Gudme til Fyns Amts Avis.