USA indfører straftold på stål og aluminium fra EU

USA's handelsminister, Wilbur Ross, er berygtet for at føre en hård kurs over for EU og Kina. (Foto: Foto: Saul Loeb/AFP)

USA indfører fra fredag 1. juni straftold på stål og aluminium fra EU, Canada og Mexico, oplyser den amerikanske handelsminister, Wilbur Ross, på et pressemøde.

Ross siger, at forhandlingerne med EU ikke har medført resultater, som er tilfredsstillende for den amerikanske regering.

EU ventes senere torsdag at svare igen med straftold over for udvalgte amerikanske varer.

Det kan være et varsel om en regulær handelskrig mellem EU og USA.

- Dette er en skidt dag for verdenshandlen, siger EU's kommissionsformand, Jean-Claude Juncker.

USA havde varslet straftold på stål (25 procent) og aluminium (10 procent) over for EU, Canada og Mexico fra 1. maj. Men præsident Donald Trump besluttede at udsætte det i en måned for at få flere handelsindrømmelser fra nogle af USA's allervigtigste handelspartnere.

Canada og Mexico er midt i følsomme forhandlinger med USA om at revidere handelsaftalen Nafta. Trump hævder, at Nafta har kostet flere millioner amerikanske arbejdspladser.

De forhandlinger "tager længere tid, end vi havde håbet", siger Ross ifølge AFP.

EU's handelskommissær, Cecilia Malmström, mødte onsdag Ross i Paris i et forsøg på at få USA til at afmelde straftold på stål og aluminium.

Men mødet endte uden resultater, og Malmström sagde bagefter, at hun regnede med, at USA's toldtariffer ville være gældende fra fredag.

Handelsminister Ross siger, at det var EU, som ikke var villig til at komme USA i møde.

- Vi havde drøftelser med EU-Kommissionen, og selv om vi gjorde nogen fremskridt, så nåede de ikke til et punkt, hvor det var berettiget til enten en midlertidig undtagelse eller en permanent undtagelse, siger han.

Europæiske og amerikanske kommentatorer er forundret over, at Trump så hårdt angriber USA's nærmeste allierede med trusler om straftold.

Det kan få alliancefællesskabet mellem USA og Europa til at erodere, lyder det.

/ritzau/