USA åbner ambassade i Jerusalem i maj

I forvejen er der udbredt vrede blandt palæstinenserne over Trumps kontroversielle beslutning om at flytte den amerikanske ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. Her brænder palæstinensiske demonstranter en dukke, der forestiller USA''s præsident. (Foto: Foto: Said Khatib/arkiv/AFP)

USA ventes at flytte ambassade til Jerusalem på 70-års-dag for Israels oprettelse, siger kilder.

USA åbner sin ambassade i Jerusalem i maj, samtidig med fejringen af 70-års-dagen for Israels oprettelse.

Det bekræfter det amerikanske udenrigsministerium i en meddelelse fredag aften dansk tid.

Beslutningen har vakt vrede blandt palæstinenserne, som mener, at det kan ødelægge alle chancer for at nå frem til en tostatsløsning.

USA's tiltag viser en "beslutsomhed om at krænke folkeretten, ødelægge tostatsløsningen og provokere det palæstinensiske folks følelser samt arabere, muslimer og kristne over hele verden".

Det siger Saeb Erekat, som er palæstinensernes chefforhandler i de fredsforhandlinger, der har været kørt fast siden 2014.

En israelsk minister glæder sig derimod over den amerikanske præsidents beslutning.

- Jeg vil gerne lykønske Donald Trump, USA's præsident, med hans beslutning om at flytte den amerikanske ambassade til vores hovedstad på Israels 70. uafhængighedsdag. Der er ingen større gave end denne!, skriver Israels minister for transport og efterretninger, Israel Katz, på Twitter.

Israel erklærede sig uafhængigt i 1948. USA anerkendte landet den 14. maj samme år.

Israel fejrer 70-års-dagen den 19. april, fordi landet følger den jødiske kalender på dette område, skriver Reuters.

Trumps beslutning om at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad og flytte ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem har i forvejen vakt stor vrede blandt palæstinenserne.

Over hele den arabiske verden betragtes det som en voldsom provokation og har forårsaget store demonstrationer.

Udenrigsminister Rex Tillerson underskrev sikkerhedsplanen for den nye ambassade torsdag, siger kilder i Det Hvide Hus.

Det er uventet, at flytningen sker allerede i maj. Da USA's vicepræsident, Mike Pence, i sidste måned besøgte Jerusalem, sagde han, at flytningen først ville finde sted til næste år.

Jerusalems status er et af de mest ømtålelige spørgsmål i den langvarige konflikt mellem israelere og palæstinensere.

Israel betragter den hellige by som sin udelelige hovedstad, mens palæstinenserne ønsker det østlige Jerusalem som hovedstad i en fremtidig palæstinensisk stat.

/ritzau/AP