Det er nedladende og arrogant, når en politiker på 25 eller 30 år siger, at ældre arbejdsløse bare skal motiveres til at finde job.
Det mener Mattias Tesfaye, som er folketingskandidat for Socialdemokraterne, murer og ivrig debattør.
"Jeg får en knude i maven, når jeg hører unge politikere snakke sådan om arbejdsløse på deres forældres alder. Især hvis politikerne selv ikke har andet erfaring fra arbejdsmarkedet end et par måneder som vikar i en børnehave," siger han.
30 år på fabrik? Du skal motiveres!
Tesfaye greb tasterne og skrev en vred opdatering på Facebook i går efter at have hørt en ung politiker udtale sig om ældre arbejdsløse i radioen.
Argumentet lød, at forkortelsen af dagpengeperioden fra fire til to år er positiv, fordi ledige er mere motiverede til at finde job lige inden dagpengene løber ud.
"Men hvad er det for en ærgerlig måde at tale på? Det handler om mennesker, der nærmer sig pensionsalderen og er blevet fyret efter at have arbejdet tyve eller tredive år på en fabrik og været med til at bygge det velfærdssamfund op, som de unge politikere har nydt godt af. Det mindste man kan gøre som ny generation er at vise respekt og hensyn," mener Mattias Tesfaye.
Han vil dog ikke sætte navn på den konkrete politiker, der provokerede ham. Eksemplet er nemlig ikke enestående, men typisk for debatten, mener han.
"Det kan godt være, at man mener, der ikke er penge nok i statskassen til at ledige kan gå i fire år på dagpenge. Men så skal politikerne sige det, som det er: Der er ikke råd. Lad være med at pakke det ind i, at de gør det for de lediges egne skyld, fordi de har brug for at blive motiverede. Det er top-arrogant."
De ved ikke, hvor ydmygende, det er
Opdateringen på Facebook har fået flere til at beskylde Mattias Tesfaye for at hetze mod unge. Andre studser over, at han med sine 33 år ikke er meget ældre end de politikere, han langer ud efter.
Tesfaye understreger dog, at han ikke har noget imod unge politikere, der er gået den direkte vej fra Universitetet til Folketinget.
"Problemet er, at der er for mange af dem og for få af dem, der har prøvet at have et helt almindeligt arbejde. Jeg tror det handler om manglende erfaring," siger han, og giver som eksempel politikere, der siger, at når man ryger ud af dagpengesystemet er der jo kontanthjælpen.
"Unge politikere har ikke sat sig ind i, at der for eksempel er en enorm psykologisk forskel på at være på dagpenge og på kontanthjælp. Ældre arbejdere er vokset op med, at dagpenge noget, man har ret til, fordi man har betalt for en forsikring, mens det til gengæld er enormt ydmygende at stå med hatten i hånden på bistandskontoret," mener den markante samfundsdebattør.