Udskyder du tingene til i morgen?
Effektivitet · Hvis du gør i morgen, hvad du burde gøre i dag, er du formentlig både ryger og overvægtig. Til gengæld er du 11 gange så effektiv, når du endelig går i gang

Jeg burde egentlig havde skrevet disse indledende sætninger for et par timer siden. Jeg kunne bare ikke rigtig tage mig sammen til det. Og det giver faktisk en karakteristik af mig som menneske, som jeg ikke er helt glad ved.

Grunden til, at jeg har udskudt at skrive denne artikel, er nemlig ikke, at jeg er træt, at vejret er gråt udenfor, at mit blodsukker er lavt, og at jeg hellere ville ligge på sofaen derhjemme og se en film.

Nej, det skyldes, at jeg grundlæggende mangler selvværd.

11 gange mere effektiv

Til gengæld er jeg netop nu 11 gange mere effektiv end mine pligtopfyldende kollegaer, der længe har siddet og været provokerende aktive i al deres nutids rigtige effektivitet. Den canadiske forsker Piers Steel fra universitetet i Calgary har undersøgt, hvorfor nogle har en tendens til at udskyde til i morgen, hvad man kan gøre i dag.

Lavere selvværd

Det viser sig, at 20 procent af os er udskydere , og ser man udelukkende på studerende, er tallet helt oppe på 90 procent.

»Helt grundlæggende, så har udskydere lavere selvværd end den øvrige befolkning og har mindre tiltro til, at de kan gennemføre en opgave,« siger Piers Steel.

Han har gennemgået mere end 200 undersøgelser af udskydere og har opdaget, at folk, der er udskydere , ofte er meget impulsive mennesker.

»Impulsive mennesker værdsætter dagen i dag langt mere end dagen i morgen. Derfor virker deadlines ikke virkelige, før det er lige op over. Impulsive mennesker har generelt problemer med selv-kontrol. De ryger, spiser for meget og gambler,« siger Piers Steel til internetmagasinet Livescience. Til gengæld arbejder impulsive udsættere 11 gange mere effektivt end andre, når de endelig går i gang.

Godt råd

Hvis man er træt af at udskyde sine opgaver, har Piers Steel et råd, der dog er en lille smule afslørende for arbejdsforholdene i universitetsverdenen.

»Projekter, som først skal være færdig i løbet af et par måneder, motiverer ikke udskydere. Derfor er det en god ide at give dem daglige deadlines,« siger han.