I januar 1992 kunne de første østtyskere sort på hvidt se, hvor brutalt Stasi havde grebet ind i deres tilværelse. I den nye styrelse for Stasi-dokumenter kunne demokratiforkæmpere som Bärbel Bohley læse de informationer, som Stasi illegalt havde indsamlet om hende.
Til dato har knap 3,5 millioner bedt om personlig indsigt i de papirer, som Stasi i al hemmelighed forfattede.
Muligheden for at se dokumenterne bliver bevaret. Efter 30 år går en æra samtidig mod sin afslutning. Styrelsen bliver nedlagt, mens lederen Roland Jahn den 17. juni tager afsked efter rundt regnet ti år på posten.
Dokumenterne bliver flyttet til den tyske stats centrale arkiv, Bundesarchiv. Papirerne er stadig tilgængelige. Loven om indsigt gælder ligeledes fremover, har Forbundsdagen besluttet. Det skriver Flensburg Avis.
Statsarkivet overtager styrelsens omkring 1300 medarbejdere. Samtidig er flytningen af administrativ karakter. Fysisk bliver papirerne på deres historiske placering i den tidligere Stasi-central i Berlin samt i 13 andre østtyske afdelinger.
Den afgående chef er tilfreds.
- Opklaringen kan fortsætte. I det tyske centralarkiv er dokumenterne en del af nationens hukommelse. På den vis er den fredelige revolutions fremskridt også synlige og brugbare for fremtiden. Stasi-papirerne kan bidrage til en dialog på tværs af generationerne. Vi bevarer beviserne på uretfærdighed, men også på frihedstrang, understreger den 67-årige.
Efter hans opfattelse er man efterhånden kommet bort fra at have ensidigt fokus på Stasi.
- Nu bliver DDRs historie betragtet mere helhedsorienteret, fortæller Roland Jahn.
/Flensborg Avis/DPA/