Skal dit firma arbejde for København, så skal det være med til at uddanne de unge københavnere.
Københavns beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev (R) lægger op til at skærpe kravene til at tage lærlinge hos kommunens leverandører. Det skriver Politiken lørdag.
- I princippet skal det, hvor det er praktisk muligt, være et krav, at der oprettes uddannelsespladser i de firmaer, som vil arbejde for kommunen, siger Mee Allerslev til Politiken.
Siden 2010 har København udbudt større bygge- og anlægsopgaver med såkaldte sociale klausuler. Det betyder kort fortalt, at virksomheder, der udfører opgaver for kommunen, er forpligtede til at have lærlinge ansat. Efter knap tre år med sociale klausuler er der skabt 183 uddannelsespladser af et års varighed til lærlinge hos kommunens leverandører, viser en opgørelse fra beskæftigelsesforvaltningen. Det er ikke godt nok, vurderer borgmesteren.
- Jeg er langtfra tilfreds med effekten af de sociale klausuler. Det er godt for de 183 unge, som er blevet hjulpet til en uddannelsesplads, men med Københavns købekraft burde vi kunne gøre det bedre«, siger Anna Mee Allerslev til Politiken. Hun peger på, at der alene i byggefagene i København mangler uddannelsespladser til 400 unge.
København forlanger i øjeblikket, at entreprenører og byggefirmaer skal tage lærlinge, hvis de skal vinde udbud på bygge- og anlægsopgaver til mere end 10 millioner kroner. De skal også have en varighed på mindst seks måneder og en samlet lønudgift på mindst 4 millioner.
Borgmesteren vil halvere grænsen, så det er bygge- og anlægsopgaver, som skønnes til mindst 5 millioner kroner, der medfører et krav om lærlinge. Desuden skal kravet om sociale klausuler udbredes til andre brancher som for eksempel revision, leverance af kontorartikler og lignende serviceydelser.