Hver tredje nyuddannede akademiker i Nordjylland går ledig, viser de seneste tal fra Akademikernes fagforening.
Det er rekord og på trods af, at regionen er udfordret med at få arbejdskraft nok.
Årsagerne kan være vanetænkning og at områdets status som tidligere industrisamfund får mange små og mellemstore virksomheder til at holde sig tilbage, skriver TV 2 Nord.
- Mange steder har der ikke været tradition for at bruge højtuddannede akademikere, siger Anja Klitgaard-Hermansen, der som nyuddannet cand. mag. i humanistisk informatik tog et job, som lå uden for hendes kompetencer:
- Akademikere formår rimeligt hurtigt at sætte sig ind i nye områder, men også at gennemskue komplekse problemstillinger, siger hun.
Hos Dansk Industri erkender den lokale formand, Peter Rindebæk, at det specielt i Nordjylland har været svært at få virksomhederne og hænderne til at møde hinanden.
- Det er jo en gammel problemstilling. Noget vi har arbejdet rigtig meget med i rigtig mange år. Nordjylland har ikke så mange af de store virksomheder, der typisk trækker akademikerne til. Det bliver til et endnu større samfundsøkonomisk problem, at vi ikke lykkes bedre med at få knækket den her kode. Vi har jo brug for dem, siger Peter Rindebæk til tv-stationen.
Ifølge Anja Klitgaard-Hermansen ligger en del af problemet også hos de nyuddannede akademikere. De bør efter hendes mening være villige til at køre lidt længere efter arbejde, påtage sig opgaver, de ikke lige havde forestillet sig – eller måske gå med til en lidt lavere løn.
- Det der med, at alle vil have en med en lang uddannelse holder ikke. Man tror, at man er enormt eftertragtet, men det er man bare ikke nødvendigvis, siger Anja Klitgaard-Hermansen.