Dette er en klumme. Klummen er udtryk for skribentens holdning.
Trine Bramsen kiksede totalt, da hun som IT-ordfører for Socialdemokratiet lagde sig ud med landets IT-folk, kaldte dem for “IT-nørder”, der skulle “smide tennissokkerne” og i øvrigt rette sig ind efter, hvad hun havde at sige.
Efter kort tid på posten blev hun flyttet til et andet ordførerskab, hvor partiledelsen må have antaget, at hun ville lave færre ulykker.
Det var i 2013.
I 2019 blev det så besluttet, at hun skulle indgå i den nye, socialdemokratiske regering som forsvarsminister.
Her har hun også kikset totalt, men hun er - af uforståelige grunde - endnu ikke blevet afskediget eller forflyttet.
Trine Bramsen har ellers fra start virket fejlcastet som forsvarsminister.
Hun forsøgte sig som ny minister med at melde ud, at hun ville “rydde op” i Forsvaret. Men det virker ikke, som om hun ved, hvilken størrelse, hun er blevet sat i spidsen for.
I hele hendes ministertid er der blevet hvisket i krogene blandt forsvarsfolk, der ikke ligefrem har følt sig godt repræsenteret af den minister, de er blevet påtvunget.
Trine Bramsens manglende forståelse for Forsvaret blev pinligt tydelig, da hun tidligere i 2021 gjorde sig uvenner med alt og alle, nedgjorde Forsvaret ved at kalde det “en styrelse” og i øvrigt forsøgte at forhindre forsvarschefen i at tale frit.
Kombineret med en fortsat selviscenesættelse og et raserianfald mod en journalist, var det en ualmindeligt pinlig affære for Trine Bramsen. Trods der allerede dengang lød mistillidserklæringer til forsvarsministeren, ja sågar direkte opfordringer fra Dansk Folkeparti til at fyre hende, blev hun siddende.
Også fra flere personaleforeninger for ansatte i Forsvaret lød der en sjælden og alvorlig kritik af forsvarsministeren.
Siden er tingene ikke ligefrem blevet bedre. Krisetider afslører jo folks sande natur, som man siger, og det, der under Afghanistan-krisen er blevet afsløret om Trine Bramsen, er ikke just flatterende.
Det tyder på, at Trine Bramsen sammen med sin S-kollega, udenrigsminister Jeppe Kofod, har tilbageholdt oplysninger om den eskalerende krise i Afghanistan og dermed forhindret, at Danmark i god tid kunne lave evakueringsplaner og redde såvel danskere som lokalt ansatte ud af landet.
En skandale, der i sig selv burde være nok til, at Trine Bramsen blev væltet.
Da Afghanistans hovedstad Kabul så faldt til den islamistiske terrororganisation Taliban, og det ville have været meget rart at have haft evakueringsplanerne på plads, tog Trine Bramsen først til koncert med statsminister Mette Frederiksen på Fyn og siden en tur til Ærø for at føre valgkamp og snakke om sæler.
Alt sammen blev promoveret flittigt med billeder på de sociale medier. Det afslører en helt forkert prioritering fra forsvarsministerens side. Selvpromovering og fornøjelse står åbenbart højere på dagsordenen end at passe sit arbejde i en historisk krise, som Trine Bramsen har et ansvar for at håndtere.
Ærø-turen er i øvrigt en skandale i sig selv, da det siden er kommet frem, at Bramsen brugte et af Marinehjemmeværnets som taxa til og fra øen. Noget, der ifølge professor i forvaltningsret Sten Bønsing er ulovligt.
Sagen har nu fået Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen til at erklære, at han håber, at regeringens støttepartier er med på at “drage nogle konsekvenser”.
Det håber jeg også, at de er.
I både Forsvaret og i befolkningen er der en så udpræget mistillid til Trine Bramsen, at hun ikke bør fortsætte som forsvarsminister.
Den slags bør en ansvarlig regering ikke sidde overhørig. Fortsætter Trine Bramsen på posten, vil afstanden mellem befolkningen og politikerne øges yderligere, og det skaber en politikerlede, der kan blive svær at rette op på.
Desværre kan man have sine berettigede tvivl om, hvorvidt S-regeringen selv ønsker at drage de nødvendige konsekvenser, eller om de hellere vil redde en af deres egne.
Man kan jo håbe på, at Trine Bramsen selv læser skriften på væggen og går af, men det er alligevel også urealistisk.
Skal der ske noget, er det især op til støttepartierne Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre.
Så jeg vil gentage Ellemanns udmelding og sige: jeg håber, at støttepartierne vil være deres ansvar voksent og rejse et mistillidsvotum til Trine Bramsen.
Jeg tror ikke, I behøver tvivle på, om I kan finde flertal, og både folket og Forsvaret skal nok være med jer.
Claes Theilgaard er chefredaktør for mediet Indblik.dk (Foto: Privat)