Ved du, hvor hurtigt du læser? Man måler læsehastighed i ord per minut. Og du kan faktisk teste dig selv med artiklen her. Den består nemlig af 450 ord.
Så hvis du tager tid på, hvor lang tid det tager dig at læse den, skal du bare dividere antallet af ord - altså 450 - med det antal minutter, du brugte.
Bagefter kan du jo prøve at læse teksten med den hurtiglæsningsmetode, som vi kommer til om lidt.
For hvis du drømmer om at skrue dit læsetempo i vejret, kan det nemlig godt lade sig gøre.
Først og fremmest ved at læse ofte, fortæller Mikkel Wallentin, som er professor i kognitionsvidenskab ved Aarhus Universitet.
- Jo mere man læser, jo større ordforråd får man. Det betyder, at man kan kende ordet direkte på dets form, og jo flere ord man kan det med, jo hurtigere kan man læse.
Læsetempoet er normalt mellem 150 og 300 ord per minut. Læser du flere ord end det på et minut, er dit læsetempo højt.
Anja Thybo er partner og chefunderviser i Uddannelseshuset, hvor hun står for kurser i hurtiglæsning.
Og de primære teknikker, hun lærer sine kursister, er at aktivere det perifere syn og bruge helhedslæsning.
- Vi bruger primært vores centrale synsfelt til at læse ét ord ad gangen. Men idéen er her, at man aktiverer sit perifere synsfelt, så man begynder at læse i helheder. Så kan man læse tre-fire ord ad gangen. Det er det store vanebrud, siger hun.
Du bruger allerede dit perifere synsfelt. Det er derfor, du ikke går ind i dørkarmen, selv om du ikke fokuserer dit blik på den, siger Anja Thybo som eksempel.
Måden, du træner det, er ved at bruge det, Anja Thybo med et grin kalder et højteknologisk hjælpemiddel: nemlig et papkort.
Papkortet lader du glide lidt for hurtigt ned ad en side. Din opgave er hele tiden at læse med under kortet. Det skal gå så hurtigt, at du ikke kan lade øjnene glide over teksten ord for ord, men er tvunget til at se større helheder på en gang.
Når først du har teknikken på plads, kommer det rigtig krævende arbejde. Du skal nemlig træne det hver dag i 30 dage i streg. Brug 20-30 minutter uforstyrrede minutter på det.
Det kommer ikke til at føles afslappende, og i starten kan du nok heller ikke huske meget af stoffet.
Mikkel Wallentin vil derfor ikke råde dig til at omdanne din afslappende hyggelæsning i sofahjørnet til en læsetrænings-bootcamp. Nogle ting skal man ganske enkelt gøre for fornøjelsens skyld, pointerer han.
Men træner du ved siden af hyggelæsningen, vil det næsten uundgåeligt have en positiv effekt på din generelle læsehastighed, supplerer Anja Thybo.
/ritzau fokus/
Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus