Hvis du synes, at omfanget af hostende, småsyge kolleger, venner og familiemedlemmer har været usædvanligt stort her i efteråret, så er du næppe den eneste til at opfange sygdomstendensen.
En forklaring kan være den lille bakterie ved navn Mycoplasma pneumoniae, der giver såkaldt kold lungebetændelse.
Det skriver TV 2 Østjylland.
Tal fra Statens Serum Institut viser en kraftig stigning i antallet af personer, der har fået påvist bakterien i perioden fra tidlig sommer til hen i november måned.
Fra i uge 29, sidst på sommeren, at være omkring 400 påvist smittede personer, ligger tallet i uge 46, midt i november, på lige godt 2600 påvist smittede.
En af de mest almindelige symptomer på kold lungebetændelse er let feber. Alligevel kalder man det "kold" lungebetændelse.
Derudover er de øvrige symptomer typisk de samme som ved influenza. Det vil sige ondt i hovedet, ondt i musklerne og hoste. Særligt hoste om natten er karakteristisk for mycoplasma-infektionen.
Ikke nok med, at hosten kan være særlig slem om natten, så kan den vare ved i lang tid. Faktisk i flere uger og måske måneder, før den går over igen. Samtidig er hosten tør, og der kommer ikke noget slim med op fra lungerne.
- Det er en af de sygdomme, der er rigtig træls at få, fordi det netop kan vare så lang tid, hvor mange går og har det skidt. Så der kan godt gå noget tid, før man bliver arbejdsdygtig eller skoledygtig igen, efter man har haft den, siger Lars Østergaard, ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital, til tv-stationen.
Sygdommen smitter ligesom corona - med dråber i luften. Så skal man beskytte sig mod smitte, så er det reglerne fra corona-årene der skal findes frem.
- Men i sidste ende af sygdomsforløbet, der er bakterien nok allerede væk, og så er det blot reaktionen på bakterien, som kroppen stadig reagerer på. Så man skal ikke blive hjemme i to måneder, fordi man har hoste
For at slå den lille bitte bakterie, som Mycoplasma er, ihjel, skal bestemte former for antibiotika tages i brug. Penicillin virker ikke.
Det er primært yngre og midaldrende, der bliver ramt af infektionen, og heldigvis sjældent de ældre.
Mycoplasma kan være rigtig, rigtig træls, fordi den er slem og varer længe, og den bedste kur, er overlægen at lægge sig godt til rette under dynen.
- Man kan gå til egen læge og blive testet, og man kan også få noget antibiotika, hvis det er meget slemt. Men ellers er det bare at vente på, at det går over igen.