Corolla er sammen med Golf nok den mest kendte bilmodel overhovedet. Men Toyotas Corolla er suverænt den mest solgte igennem tiden med svimlende 51 mio. styks siden introduktionen i 1966. Og som et lille funfact, så var Danmark faktisk det første land i Europa, som importerede en japansk bil til deres befolkning, og lige siden har den været en af de mest solgte herhjemme med over 225.000 eksemplarer.
Avisen.dk var inviteret af Toyota til Sydspanien for at prøvekøre den nyeste af slagsen, men mere om det længere nede i artiklen, for Corolla er så integreret en del af den danske bilpark, så næsten alle herhjemme har enten haft en eller kender en, som har haft en Toyota Corolla på et tidspunkt.
Her kommer modellerne fra introduktionen og frem til i dag:
Her begyndte det hele: verdens første Toyota Corolla, som den danske importør faktisk har stående i kælderen i sit hovedkvarter i Søborg. Foto: Toyota
I 1970 kom den som firedørs model med lidt "amerikaner-krom og look". Foto: Toyota
En karrygul med brunt indtræk, som var hot i 1974.
Foto: Toyota
I 1979 og 4. generation bød den på lidt mere plads og mere kantede linjer. Foto: Toyota
I 1983 kom den meget populære femdørs hatchback, men også sedan-modellen var en storsællert. Foto: Toyota
Endnu mere plads og større dimensioner i 1987. Foto: Toyota
I slutningen af 1980'erne kunne man også få den som GTI som konkurrent til de mange GTI'er, der dukkede op på det tidspunkt efter VW Golf havde introduceret deres GTI med stor succes. Foto: Toyota
Sådan så modellen ud i 1991. Foto: Toyota
I 1995 kom Corolla i et væld af varianter - stationcar, hatchback sedan etc. Foto: Toyota
I det nye årtusinde fik Corollaen virkelig et moderne og nyt look. Foto: Toyota
Da Corolla skiftede navn til Auris i 2006, bevarede sedan-udgaven Corolla-navnet. Men sedan’en blev taget af det danske marked kort efter, da kun meget få danskere var interesserede i sedan’er i den klasse. Lige siden har Corolla sedan ikke kunnet fås i Danmark, men stationcaren kom tilbage i 2012. Foto: Toyota
Sedanmodellen i 2006 kom aldrig til at spille nogen stor rolle herhjemme. Foto: Toyota
I 2012 hed den stadig Auris herhjemme, men Corolla på mange andre markeder. Det var også her, at hybridmotoren fik sin debut i modellen. Foto: Toyota
I 2019 kom så designet, som stadig kendetegner dagens Corolla. Foto: Toyota
Og her er den nyeste Corolla med et facelift og to forskellige motorer - en 1.8 og en 2.0 og som fås både som stationcar og hatchback. Her er det førstnævnte. Foto: Per Kuskner
Og her er den som hatchback. Foto: Per Kuskner
Nye og kraftigere motorer
De nyeste Corollaer stiller op med to motorvalg: En effektiv hybridmotor (ikke plugin) på 1.8 liter med 140 hk (+18 fra hybridmotoren) og en 2.0 liter med 196 hk. (+ 12 ).
Det er ret gode tal for en forholdsvis lille model, og det mærkes også i både acceleration og dynamisk kørsel på de snoede spanske bjergveje.
Benzinøkonomien (for det er kun benzin, de fås med) er også i top med gennemsnitlig 22.7 km/l.
Platformen i de to modeller er den såkaldte TNGA-baserede platform, som også Prius, C-HR og Corolla Cross bygges på. Denne platform er specielt udviklet til at give både - som sagt - dynamiske køreegenskaber, bedre styreegenskaber og øget vridningsstabilitet.
Platformen har flere svejsepunkter, og det er også med til at forbedre køreegenskaberne.
Toyota fortæller til Avisen.dk, at de forventer at hver 8. bil solgte bil herhjemme vil være den mindre 1.8 liters, og udstyrsvarianterne hedder for begge modeller Essential, Active, Style, GR Sport og Elegant. 1.8 med en prislap på under 35.000 mindre end 2.0, virker også som et godt køb.
Indvendigt er der meget nyt med bl.a. en stor skærm på 10.7 " i midten og mere digitaliseret udtryk over all. Foto: Toyota
Stationcar'en koster 10.000 mere end hatchback, og det virker også som et oplagt valg.
I begge udgaver er det den velkendte "1000-trins" gearkasse e-CVT, og her kan den godt lyde en anelse anstrengt i begge motor-varianter, når man skal overhale og trykker speederen i bund. Og et hår mere i suppen: Det undrer en, at med al den teknologi og know how, robotter, som bygger bilen, og disse robotter er bygget af andre robotter, som igen....osv. Og så har man varme i sæder-knapper som ligner noget fra en Toyota HiAce i 90'erne?
Mange års garanti
Priserne ligger som forventet i den lave ende (det er jo "bare" en Corolla) i startmodellen. 1,8 fås nemlig fra 309.990 kr., og med den gode Active-udstyrspakke samt en ekstra tusse for regnsensoren, el-klapbare spejle og automatisk nedblændeligt bakspejl koster den 355.900 kr.
Stationcar-modellen kan – ligesom søsterbilen - trække 750 kilo på krogen. Foto: Toyota
Giver man den fuld gas i GR med fuldt udstyr, så bliver det pludselig ret kostbart at være Corolla-ejer med en pris på tæt på en halv million.
Men alt i alt en velkørende og gennemført bil, som kommer med standard tre års garanti. Og den kan forlænges med ekstra år, når man sender bilen til service på et Toyota-værksted, indtil bilen enten er 10 år gammel, eller den har kørt 160.000 km.
Og det er der ikke mange europæiske biler, som kan tilbyde.
Og så har den det fine ord "legacy" med sine 57 års udvikling og evolution in mente.
Foto: Toyota