For få ledige bruger muligheden for at få en faglært uddannelse, mens de er på dagpenge. Derfor har Beskæftigelsesministeriet for nylig sat en kampagne i gang, som skal gøre ordningen mere kendt.
Det skriver Fagbladet 3F.
Karina Kirkeby Jakobsen fra Holstebro kender ordningen udmærket. Hun er nemlig selv blevet uddannet som faglært serviceassistent, mens hun var ledig.
Karina Kirkeby Jakobsen er uddannet SOSU-hjælper, men har været ude af faget i næsten 10 år. Siden har hun arbejdet som serviceassistent på et apotek, men i 2016 blev hun ledig.
- Jeg tænkte, at jeg stadig har meget at byde på, både fagligt og menneskeligt, og ville ikke gå i stå. Jeg var klar til at prøve noget andet. Så kom jeg i praktik på en kirkegård som medhjælper, fortæller Karina, der undervejs fik vejledning og hjælp både fra sin 3F afdeling i Holstebro og fra jobcentret.
- Det var lige mig. Jeg var rigtig glad for det, og efter praktikken holdt jeg kontakt. Jeg kom med kage engang imellem, og da der skulle bygges et nyt kirkehus, tog jeg løbende billeder, så jeg kunne lave en fotobog til dem, fortæller hun.
I oktober 2016 begyndte Karina på uddannelsen som serviceassistent på Erhvervsakademiet i Holstebro og Skive. Hun fik merit for sine tidligere job, så uddannelsen tog 22 uger, på 80 procent dagpenge.
- Vi havde nogle måneder med lidt stram økonomi. Julegaverne var lidt mindre det år, fortæller Karina, der har en mand og tre børn.
I marts 2017 var Karina uddannet, og et par måneder efter gav hendes vedholdenhed resultat: Der skulle ansættes en ny serviceassistent til det nye kirkehus med køkken og festsal, og 1. juni blev Karina ansat i en kombineret stilling som serviceassistent i kirkehuset, og som medhjælper på kirkegården og ved kirken.
- Jeg er mega-mega-mega glad for det! Det er mit drømmejob. Det eneste minus er, at jeg har 28 timer nu, og kommer ned på 23 timer. Det er for lidt. Jeg skal have flere timer, siger hun.
- Uden den faglige uddannelse, havde jeg ikke fået jobbet. Og jeg kan mærke, at jeg arbejder med en større bevidsthed om jobbets funktioner i dag, fortæller Karina, der snart fylder 46.
Beskæftigelsesministeriet har afsat godt 100 millioner kroner i år, som kommunerne kan bruge til køb af uddannelse til ordningen.
I denne uge kom regeringen med et udspil, som har til formål at sikre mere kvalificeret arbejdskraft. Det fremgår af udspillet, at reglerne for uddannelsesløft skal gøre mindre bureakratiske.