De 11 bestyrelsesmedlemmer i Novo Nordisk skal have mere i honorar. Det vil de i hvert fald selv foreslå på selskabets generalforsamling her sidst i marts.
Det skriver Fagbladet 3F.
Deres udspil er en gennemsnitlig stigning per bestyrelsesmedlem på 12 procent. Det kommer oven på flere stigninger de senere år. Det fremgår af bestyrelsens forslag til generalforsamlingen - forslagene er på forhånd sendt til aktionærerne.
Hvis generalforsamlingen vedtager forslaget, vil udbetalingerne til Novo Nordisks bestyrelse være fordoblet i perioden fra 2014 til 2018. Det undrer Anders Drejer, der er professor i ledelse på Aalborg Universitet.
- Bestyrelsen vil sikkert sige, at der stilles større krav til dem. Men det gøres der også til lærere, sosu-assistenter og alle os andre, og vi får ikke 12 procent mere, siger Anders Drejer til Fagbladet 3F.
Bestyrelsen holdt i alt syv møder i fjor. Dertil kommer møder i forskellige udvalg. Formanden har deltaget i sammenlagt 26 bogførte møder i 2017. Det fremgår ikke, hvor mange møder der er én-dags eller har varet to eller flere dage, og hvor omfattende forberedelserne er.
Anders Drejer venter, at generalforsamlingen vedtager lønforhøjelsen uden de store indvendinger. For de fleste aktionærer er pengene til bestyrelsen småbeløb i forhold til deres afkast på aktierne.
- Novo Nordisk er ikke alene. Der har været god gang i lønglidningen til bestyrelserne. Hvis man ser socialt på det, så kan det føre til yderligere fremmedgørelse. Afstanden vokser mellem "de fine" og os andre, siger Anders Drejer.
ATP er storaktionær i Novo Nordisk, og pensionsgiganten har tidligere forholdt sig kritisk til topchefernes lønningerne og blandt andet stemt mod forhøjelser til koncernledelsen i Carlsberg.
ATP ønsker ikke på forhånd at udtale sig om Novo Nordisk og det konkrete forslag. Hvis pensionsselskabet har bemærkninger, så kommer de på generalforsamlingen eller i direkte dialog med selskabet.
Underdirektør Claus Berner Møller har ansvar for danske aktier hos ATP, og han har set forslaget fra Novo Nordisk.
- Helt generelt kan man sige, at det i de senere år er blevet langt mere krævende - ikke mindst tidsmæssigt - at bestride en bestyrelsespost, end hvad der var tilfældet førhen. Vi har tidligere set eksempler på erhvervsfolk med rigtig mange hverv, og her har vi været meget opmærksomme på, om de kunne nå det på forsvarlig vis, siger Claus Berner Møller.
Novos kommunikationsafdeling oplyser til Fagbladet 3F, at "formålet med principperne for bestyrelsens aflønning er at tiltrække, fastholde og motivere bestyrelsen". Man henviser til, at virksomheden er global med med 42.100 medarbejdere i 79 lande og salg i mere end 170 lande. Derfor har Novo Nordisk en international bestyrelse med bestyrelsesmedlemmer fra Danmark, Norge, Sverige, England og USA.
- Vederlaget til Novo Nordisk's bestyrelse, herunder forhøjelsen af vederlaget, skal derfor ikke kun ses i forhold til, hvad for eksempel danske lønmodtagere får i lønstigninger men også i forhold til niveauet for bestyrelsesvederlaget i andre europæiske og amerikanske lægemiddelvirksomheder, som i størrelse og kompleksitet svarer til Novo Nordisk, skriver kommunikationsafdelingen i et svar til Fagbladet 3F.